23948sdkhjf

Färre kvinnor söker till tekniska program

Andelen kvinnor som antas till tekniska program fortsätter att öka. Å andra sidan sjunker antalet kvinnor som sökte till tekniska program jämfört med i fjol.
Högskolorna har publicerat slutgiltiga antagningsbesked inför höstterminen. Färre kvinnliga sökande till tekniska program är ett trendbrott.

Enligt tidningen Dagens Industri jobbar av denna anledning företag, högskolor och intresseorganisationer som Womengineer aktivt för att locka fler kvinnor att söka till tekniska utbildningar.

I juni anordnade Uppsala universitet teknikdagar för högstadietjejer – de fick svarva, producera musik och bygga robotar – och i våras höll KTH en särskild teknikfestival för tjejer där Robyn agerade dragplåster. Det behövs.

På gymnasiets teoretiska teknikprogram är 84 procent killar.

Därför påtalar styrelsen för Teknikföretagen betydelsen av så kallat tekniskt basår i en debattartikel i DN (4/8). Basåret ger dem som saknar förkunskaper från gymnasiet behörighet till tekniska högskoleutbildningar och är en av landets mest sökta utbildningar.

Det är – som debattartikeln understryker – ett av Sveriges vassaste verktyg både för att säkra kompetensförsörjning inom industrin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078