23948sdkhjf

Sverige har rekordhög tillväxt av utländska investeringar

Attraktiviteten för att investera i Sverige har ökat stort det senaste året. Sverige hade 90 investeringar och den högsta tillväxten i Europa bland länderna med flest investeringsprojekt visar ny rapport från revisions- och rådgivningsföretaget EY.
Jämfört med året innan ökade investeringarna med 76 procent. Stark position inom digitalisering kan bidra till fortsatt hög nivå på investeringar till Sverige.

Investeringsklimatet i världen och länders attraktivitet för utländska investeringar analyseras årligen av EY. För första gången har en nordisk rapport gjorts som utvärderar de nordiska ländernas attraktivitet. Antalet utländska direktinvesteringar i Norden ökade med 31 procent enligt " Nordic Attractiveness Report ". Analysen baseras på data från Oxford Intelligence, som har beräknat volymen av utländska direktinvesteringar 2016 (Foreign Direct Investments).

Den genomsnittliga tillväxten av investeringar i Europa 2016 ökade med 15 procent, vilket var den högsta nivån på 10 år. Flest antal investeringsprojekt i Europa har Storbritannien följt av Tyskland och Frankrike. Flest investeringar i Norden har Finland för femte året i rad, därefter kommer Sverige med 90 investeringar och plats 15 på rankingen i Europa. Sverige har en tillväxt på 76 procent, vilket är högst i Europa bland de 20 länder med flest investeringsprojekt. EY:s rapport analyserar även nya arbetstillfällen från investeringarna och i Sverige skapades totalt 717 jobb.

– Investeringsklimatet i Europa fortsätter att trotsa otrygghet och osäkerhet. De nordiska länderna har en positiv utveckling när det gäller att attrahera och behålla utländska investerare. Sverige visar en stor ökning av attraktionskraften och har goda möjligheter att fortsätta öka konkurrenskraften, säger Ragnar Gustavii, affärsutvecklingschef för EY i Norden.

USA står för flest investeringar i Europa. Det gäller även på nordisk nivå där 16 procent av alla investeringar kom från USA och 69 procent kom från andra europeiska länder. I Sverige stod USA för 18 procent och totalt står USA, Storbritannien, Tyskland, Danmark och Finland för 6 av 10 investeringsprojekt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156