23948sdkhjf

Linköpings Universitet femfaldigar beräkningskapaciteten

En marknad värd nästan 100 miljarder svenska kronor väntar nu kretsen för bland annat telekommunikation.
Elektronikforskare vid Linköpings Universitet har tagit fram en lika enkel som smart metod att öka beräkningskapaciteten i en standardalgoritm i en typ av standardkretsar med 500 procent.

Metoden är så enkel att det tagit flera år att få resultaten publicerade vetenskapligt.

Det hela handlar om en programmerbar integrerad krets kallad FPGA. Det står för Field-programmable gate array, det vill säga en matris av logiska grindar som kan programmeras på plats.

Den kan även programmeras om hur många gånger som helst. Sedan den första FPGA:n kom ut på marknaden 1985 har försäljningen av dem bara ökat.

Idag finns det ett par stora tillverkare i världen och marknaden förväntas år 2020 vara värd 9,8 miljarder dollar (enligt Wikipedia).

Den algoritm i kretsen de har snabbat upp beräkningen av är en snabb Fouriertransform som används till spektrumanalys, radar och telekommunikation.

– Hittills har man trott att när FPGA:erna är fulla, så är de fulla. Vill man ha ny funktionalitet har man fått bygga om hela hårdvaran till höga kostnader, berättar Oscar Gustafsson, universitetslektor, Avdelningen datorteknik, Linköpings universitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078