23948sdkhjf

Industriföretag kan få nya ägare – medarbetarna själva

Tusentals jobb kan räddas när lönsamma företag inte behöver läggas ned – med hjälp av EU-projekt.
Sverige står inför en enorm utmaning. I mer än halva landet är cirka 70 procent av Sveriges företagare över 50 år och 35 procent har redan passerat pensionsåldern. När inga köpare eller arvtagare finns som kan ta över riskerar lönsamma företag läggas ned.

Hur kan innovativa kooperativa affärsmodeller, testade i omvärlden, förhindra att företagen pensioneras när ägaren pensionerar sig?

Leif Tyrén från Värmlandskooperativen (en del av Coompanion) är i länet för att berätta hur tusentals jobb i företag räddats genom TransfertoCoops.

EU projektet syftar till att skapa modeller vari företag kan omvandlas (transformeras) till medarbetarägda kooperativ när det är dags att sälja. Det är vanligare i andra länder än i Sverige men Coompanion vill verka för att det blir ett känt alternativ både hos företagsägarna och de anställda.

En fransk modell är utvecklad för att värdera företagen och att lära ut kooperativt företagande som kan användas också i Sverige. Fokus är hållbarhet och affärsmässighet.

Fackförbunden Unionen och IF Metall liksom Arbetsgivarföreningen KFO är involverade i projektet. Facken är ofta de som först får kännedom om att säljaren söker en köpare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078