23948sdkhjf

Snart avgörs om jättefabriken i Örnsköldsvik blir av

Mångmiljardsatsningen på fabriksområdet tar ett kliv framåt. Om någon månad ges besked om projektet som kan skapa 5 000 jobb i regionen.
Ett viktigt beslut väntar på att tas. Blir den största industrisatsningen i Sveriges historia på fabriksområdet i Domsjö verklighet? allehanda.se. skriver:

– I slutet av september bestäms om det ska göras en full projektering, säger Domsjö Fabrikers vd Lars Winter.

För ett halvår sedan blev planerna kända:

En förstudie/utredning skulle göras om en jättefabrik, ett enormt bioraffinaderi – sannolikt – i Örnsköldsvik, på fabriksområdet i Domsjö.

Arbetsnamnet är Flaggskepp Bioraffinaderi. Den pågående förstudien utreder förutsättningarna i Sverige för att förverkliga bioekonomin med hjälp av skogen. Förstudien leds av SP Processum med stöd av 13 företag som spänner över skog, kemi och detaljhandel.

Förstudien ska peka ut, beskriva och utvärdera en anläggning med kapacitet att tillverka en rad olika, optimalt sammansatta slutprodukter från olika tillverkningsprocesser.

– Det handlar om ett verkligt storskaligt bioraffinaderi, med kapacitet att tillverka drygt 1,5 miljoner ton färdiga produkter från hållbar svensk skogsråvara, inte att ta ut några sidoströmmar från en massatillverkning, säger Lars Winter, vice styrelseordförande på Processum, till ATL.

Förstudien kommer att identifiera, beskriva och utvärdera en anläggning med en optimal sammansättning av processer och produkter.

Ett av målen är att tillverka drivmedel i tillräcklig mängd - upp till 200 000 ton biodrivmedel.

15 miljarder

Kostnaden beräknas till 15 miljarder kronor och årsproduktionen till 1,7 miljoner ton; merparten cellulosa och därutöver protein för fisk- och djurfoder, metanol/etanol, biogas med mera.

SP Processum, Domsjö Fabriker, Sekab och internationella giganter som H&M och Ikea är med och betalar de tio miljoner kronor för förstudien, nu i sin slutfas.

– Resultaten hittills är intressanta, säger Lars Winter, vd på Domsjö Fabriker och en av projektets stora förespråkare.

Om bygget blir av beräknas det enligt projektbeskrivningen kosta upp mot 15 miljarder kronor och därmed även enligt Affärsliv24, den största investeringen genom tiderna. Mer än dubbelt så stor investering än det nu aktuella bygget av SCA i Östrand utanför Sundsvall.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097