23948sdkhjf

Uppkopplade produkter intar Elmia Subcontractor

Elmia Subcontractor tar Internet of Things in i tillverkningsindustrin. På mässans nya stora inspirationsarena varvas utställare och intressanta föredrag – allt med fokus på den uppkopplade teknikens många möjligheter.
– Ambitionen är att de som besöker inspirationsarenan ska se möjligheterna i ett eget perspektiv och därefter besöka utställarna som kan leverera tjänsterna. Tillsammans kan de börja spåna hur Internet of Things kan användas i den egna verksamheten, säger Magnus Mörstam från RISE, som koordinerar den nya satsningen för Elmia Subcontractor.

Den ökade digitaliseringen handlar inte bara om nya affärsmodeller som till exempel Uber, Air Bnb eller Spotify. Det är också en verklighet för svensk industri att förhålla sig till, menar han.


– Det är varken särskilt intressant eller tillräckligt konkret för tillverkningsföretag att lyssna på den resa som Uber eller Spotify har gjort. För dem är det mer relevant att få inspiration från faktiska produkter som redan finns på marknaden, säger Magnus Mörstam.

Ökat kundvärde

Inspirationsarenan visar produkter från flera branscher där den uppkopplade tekniken har använts för att öka kundvärdet. Det handlar om allt från att effektivisera en process till att addera ett mervärde till en produkt, men också att visa hela vägen hur produkten omvandlats till en ny affärsmodell.

Ett av företagen i det nya utställarsegmentet vid inspirationsarenan är IT-konsultbolaget Cybercom, som har både smartare produkter och tjänster som fokusområden.

– På Elmia Subcontractor visar vi hur företag kan utveckla affärsmodellen i en uppkopplad värld. Vi förklarar vilka verktyg som finns och hur enkelt det är att ta fram demonstrationslösningar och göra valideringar. En av våra grundpelare är att företagen inte ska tänka ut produkter och tjänster för länge på kammaren, utan i stället ta ut och prova dem i verkligheten, säger Patrik Lägermo, affärsenhetschef på Cybercom i Jönköping.

Uppkopplade flöden

Två av produkterna på inspirationsarenan kommer från Husqvarna, som är världsledande inom Internet of Things; den självgående gräsklipparen med tillhörande tjänsten Automower Connect och det nya affärsprojektet Battery Box.

– Att hänga med i teknikutvecklingen är ofrånkomligt. Inom en snar framtid är allt uppkopplat i ett flöde av data. Det är ett faktum och det kan bli tufft att stå utanför, menar Petra Sundström, Director Idea and Innovation Management på Husqvarna Group.

För nyfikna finns gott om tillfällen att ta del av föredrag och diskussioner på mässan om Internet of Things och dess påverkan på industrin.

– På scenen under onsdagen kommer jag att berätta om våra spännande projekt på Husqvarna och hur vi tänker när det gäller Internet of Things. Vill man veta mer om tekniken, eller har egna bra idéer, ska man definitivt komma och lyssna, säger Petra Sundström.

– Många företag känner en stress inför den nya tekniken – vi vill hellre visa vilka möjligheter som finns, säger Karla Eklund, projektledare för Elmia Subcontractor.

Elmia Subcontractor samlar tillverkningsindustrins experter under ett och samma tak. Med 1200 utställare från runt 30 länder skapas helt unika förutsättningar för utveckling och lönsamma affärer.

Elmia Subcontractor hälsar välkommen till norra Europas mässa för den tillverkande industrins leverantörer och deras kunder. En äkta specialistmässa för produktutveckling och inköp.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079