23948sdkhjf

Dags connecta till enorma EMO

På EMO 2017 mellan den 18 och 23 september 2017 har över 2 100 utställare bokat montrar på sammanlagt 180 000 kvadratmeter. Samtidigt väntas runt 143 000 personer besöka världens största mässa för metallbearbetningssektorn. Tillverkare från hela världen kommer under mottot ”Connecting systems for intelligent production” visa upp sina produkter, lösningar och tjänster. Verkstäderna bevakar på plats.
TEXT OCH FOTO MONICA ALMGREN


Abene håller svenska flaggan högt


Abene i Valdemarsvik som ju är något så ovanligt som en svensk tillverkare av fräsmaskiner, missar inte att visa upp sitt flexibla koncept.


Abene producerar i dag fyra universella modeller av fräsmaskiner VHF-320, 350, 360 och 380 och dessa kommer vi att visa upp, säger försäljningschef Johnny Prytz.
Han är stolt över att marknadsföra svenska verktygsmaskiner på EMO-mässan.
- Ja, det är roligt. Vi tillhör ju en mycket liten minoritet, säger Johnny Prytz.
Det flexibla Abene-konceptet ska göra maskinerna till ett givet val för allt slags verktygsbyggande, utveckling, prototypning etcetera. Varje modell kan tillhandahållas som konventionell eller CNC. Här VHF-360TI-1. Abene utlovar ett brett utbud av alternativ för att tillgodose alla slags kundkrav.

Hall 13, Monter A79,


DMG Mori tar digitaliseringsvägen

DMG MORI har EMOs största monter. På runt 10 000 kvadratmeter visas cirka 80 maskiner.

Liksom 2013 är en hel hall bokad. DMG MORI presenterar runt hälften av maskinerna med automation.
Ingår gör APP-baserade Celos-styrning och operativsystem, DMG MORI-teknikcykler och optimala mjukvarulösningar vid digital produktion. Liksom den nya Vertico-designen.
DMG MORIs globala marknadschef Stine Meyer bekräftade i ett anförande en ökande trend i Industri 4.0:s anda mot en allt högre grad av kundorderstyrd produktion.
– Genom att integrera kunder i den gemensamma processutvecklingen på ett mycket tidigt stadium erbjuder DMG MORI skräddarsydda tekniska och nyckelfärdiga lösningar.


Åtta världspremiärer

Ovanpå det 8 världspremiärer och löfte om 30 procent mer produktivitet och precision vid svarvning och fräsning. CTX 2500/700 universell svarv är den femte generationen, medan CLX 550 utökar utbudet av grundläggande svarvar. NTX 2500 expanderar svarvportföljen. Dessutom står tredje generationens CTV 250 plus Multisprint 25 och Multisprint 36 multi-spindel automatiska svarv för effektivare serieproduktion. DMU 340 Gantry och DMU 200 Gantry 5-axliga universalmaskiner avrundar världspremiärerna som två nya tillägg till XXL-serien.

Monter: Hall 2, North Entrance.



Sandvik Coromant satsar stort


Vid EMO 2017 presenterar Sandvik Coromant innovativa lösningar för effektivare tillverkningsprocesser. Företagets monter spänner över hela 528 kvadratmeter i hall 5, monter B18.

Bland Sandvik Coromants höjdpunkter är den nya PrimeTurning-metoden och motsvarande CoroTurn Prime-vridverktyg, branschens första lösning för vridning i alla riktningar.
Sandvik Coromant ska föra bearbetningsoperationer till nästa nivå genom nya digitala lösningar med fokus på att optimera processbearbetning och beslut för att öka lönsamheten.
Ett internationellt team med 40 specialister presenterar företagets innovationer och svarar på frågor som besökare kan ha om de senaste trenderna i maskinbearbetning. Dessutom läggs tonvikten på ytterligare utveckling av CoroPlus lösningarna redo för Industry 4.0. Det möjliggör koppling av de olika processtegsoperationerna, processplaneringen och bearbetningen samt för en utökad produktionsanalys för att säkra en mer lönsam och hållbar produktion.
För oss blir EMO 2017 resultatet av en digital brainstorming. Vi har inom företaget prioriterat nya kompetenser främst med IT-bakgrund. Viktigt för framgång är att arbeta tillsammans med våra kunder tidigt i produktutvecklingen, säger Dr Niklas Kramer vid Sandvik Coromant i Tyskland.
Tack vare samarbetet med många maskintillverkare kommer företagets verktygslösningar inte bara att visas i sin egen monter i Hannover, utan presenteras också på många ställen över hela showgolvet.

Sandvik Coromants serviceteam ska stödja och rådgöra med utställare före och under EMO. Det 20 personer starka laget kommer redan att vara på plats en vecka innan mässan öppnar sina dörrar och finns i paviljongen P35. De senaste tekniska nyheterna presenteras den 19 september i presscentret.

Hall 5, Monter B18


Haas presenterar mycket produktiv precisionssvarv

Haas visar den nya innovativa Haas CL-1, en ultrakompakt CNC chuckmaskin med högt vridmoment med ett automatiskt 8-stations verktygstorn.

Maskinen lanseras som perfekt för högvolyms produktion av små precisionsdelar, såsom de som i telekommunikation, flyg och medicin. Och dentalindustrier. CL-1 kan enkelt flyttas med en pallgaffel eller utrustning dollyvagn, och är liten nog för att passa in i de flesta godshissar.

Chucksvarven; 25 mm, 126 mm sväng över bordet, 305 x 203 mm xz, 5 hk, 6000 varv / min, 5C bakpindel, C-axel, spindelorientering, kylvätskepump, 15-tums LCD-bildskärm, USB-port, minneslåsnycklar och styv tappning.Visual Quick Code Programmeringssystem. Standardmaskinen har en 5,0-hästkrafts servomotor och en 6000-rpm 5C spindelhylsa. På plats i Haas monter kommer representanter från Edströms Maskin vara.


Hall 5, Monter B18
Haas Automation: Hall 27, Monter E20



En kraft att räkna med på EMO 2017


Speciella highlights som Dormer Pramet visar under EMO är bland annat den nya Force X familjen som består av borrar i solid hårdmetall.

Dormer Pramet ställer ut på EMO i Tyskland för första gången efter fusionen 2014 mellan Dormer Tools och Pramet Tools.
Force X familjen är framtagna för en mängd maskiner och applikationer från 3xD till 8xD. Samtliga Force X-borrar har nu den kontinuerligt urtunnade kärnan. CTW teknologi utlovar mycket stark kärna, och mindre tryckkrafter under borrning.

Dormer Pramets “flaggskepps-produkt” inom vändskär – Force AD universell 90° fräs – har många skär och ska förbättra stabiliteten i ett brett applikationsområde, även till under svåra skärförhållanden.

Stabil prestanda ska kombinera förmågan att stödja rampning, spiralinterpolering och dykfräsningsoperationer i ett brett material område.

Stefan Steenstrup, Dormer Pramets koncernchef sedan ett halvår, kommer att delta på mässan och säger:
Även om vi redan är etablerade som ett globalt företag med gott rykte, så kommer EMO 2017 bli en stark byggsten för vår framtida utveckling och ger oss en möjlighet att etablera en långtgående tillväxt både i Tyskland och på nyckelmarknader runtom i världen.

Monter: Monter A64, Hall 3.


Smart plast höjer produktiviteten i fabriken


igus visar nya och förbättrade produkter inom förebyggande underhåll, bland annat isense EC.RC, ett nytt system för övervakning av energikedjor.

För ett år sedan presenterade igus sina första produkter inom Industry 4.0 och morgondagens fabrik, vid Hannover-mässan. igus har utvecklat produktfamiljen ”isense” med olika sensorer och övervakningsmoduler. Lösningarna ska i god tid varna om ett potentiellt haveri innan oplanerade driftsstopp inträffar.

Isense EC.RC består av den optimerade CF.Q-modulen för chainflex-kablar som kunderna använder redan idag, samt iglidur PRT-rundbordslager.
EC.M-modulen monteras i kedjans rörliga ände och registrerar automatiskt dess tillstånd, det vill säga acceleration, hastighet, temperatur och genomförda cykler.

Hall 25, Monter A 48


Renishaw satsar stort på additivt


Renishaw ställer ut både i hallarna 27 och 6 i år. Renishaw demonstrerar i 27-hallen och EMOs nya Additive Manufacturing Zone, företagets nya metall 3D-skrivsystem och programvara.

Huvudddelen av metrologi kommer att finnas i monter B46 i hall 6 och visar där bland annat Renishaws multi-axelkalibrator XM-60 multi-axelkalibrator som lanserades i september 2016. Renishaw visar upp en ny medlem av sin prisbelönta Sprint-produktfamilj för maskinskanning. Vidare erbjuds Renishaw Equator flexibel mätare nu med IPC (intelligent processkontroll) -programvara.
Renishaw visar även sitt utbud av smartphone-appar för verktygsmaskinerprober och verktygssättare. Ett nytt multisondigt optiskt gränssnittssystem för maskinverktygssondsystem introduceras på EMO Hannover 2017. Se också vår längre artikel o Renishaw på webben

Montrar: Hall 27, A72 och hall 6, B46.


Ona fördubblar produktiviteten

Spanska Ona EDM ställer ut med tre EDM-maskiner på EMO-mässan och visar tre av företagets mest innovativa lösningar inom EDM som exempel på hur man kan möta olika behov: trådgnistning, sänkgnistning och hålgnistning.
Trådgnisten Ona AV 100 har en mångsidig, modulär design och flera kombinationer för X, Y och Z-axel (upp till 1300 mm på y-axeln och upp till 700 eller 800 på Z-axeln). Senaste CNC-styrning som klarar 8-axlar simultant. Användarvänligt gränssnitt med 23 tums ”touch” skärm.
Ona TQX8 sänkgnist har en ny digital generator för att säkerställa förbättrad prestanda och produktivitet. Oerhört noggrann för att möta mycket höga krav på arbetsstycken.
– Två huvuden fördubblar produktiviteten, säger Sergio Ruiz De Larrera Aranzeta.
Ona MF5 microhålsgnist utlovar höga precisionsnivåer för de mest krävande ytorna. Produktion av arbetsstycken med håldiametrar mellan 0,08 mm och 3 mm.
Återförsäljare i Sverige för Onas trådgnistar är Lichron i Skövde.

Hall 13, Monter C86


Snabbare Starsvarvar med fler verktyg


Japanska Star visar stora delar av modellprogrammet, varav tre för året helt nya längdsvarvar.

SR-32JII, den senaste generationen av SR-32, har uppdaterats med högre hastigheter, snabbare styrsystem och väsentligt mycket högre effekter än tidigare. Fler verktyg och Y-axel för bearbetning mot subspindeln. Vikten har ökat med drygt ett ton och numer kan man själv välja om man vill bearbeta med- eller utan styrbussning.

SV-20R ska pressa cykeltider och tillverka lite mer komplexa detaljer. Utrustad med gangtool, revolver och separat bakbearbetning möjliggörs tre verktyg i ingrepp samtidigt.

SW-12RII är avsedd för högeffektiv bearbetning med extrem precision av små diameter. Utrustad med två-delad gangtool.

Svenska återförsäljaren Lenima finnas på plats på EMO hela veckan, bland annat i Stars monter.

Hall: 26 Monter: B19

Fräsflora med 5-3axligt från Hyundai


Hyundai visar upp 13 maskiner med många nyheter.

På svarvsidan finns bland annat tre nya Y-axel svarvar att beskåda (L2000LSY, L3000LY, KL7000LY). Dessutom den stora B-axel svarven KM2600MTTS med fräshuvud.

På frässidan får vi se fem nya modeller. Hyundai har varit framgångsrika på 5-axlig fräsning de senaste åren och nu lanseras ytterligare en modell på marknaden; XF2000.

I montern återses också den framgångsrika rallybilen från WRC-rallyt. Rallybilen är av modell Hyundai i20. Besökarna får även prova på rally med WR-glasögon.

Hall 26 Monter B 46


Superlång spiralborr från Mitsubishi

Colly Verkstadstekniks leverantör på standardverktyg Mitsubishi Materials är representerad i en drygt 300 m2 stor monter.

Verktygsleverantören visar ett axplock av sitt sortiment och bland nyheterna för marknaden finns nya Superlong-serien MPS1 som Mitsubishi Materials har lanserat. Den solida spiralborren i hårdmetall är avsedd för applikationer upp till 40xD.
- Vidare ett utökat sortiment av vändskärsborret MVX som erbjuder smarta lösningar för ett brett utbud av olika applikationer upp till 6xD, säger Conny Erixon produktchef för Mitsubishi hos Colly Verkstadsteknik.
För generell bearbetning vid alla typer av hårdsvarvning presenteras den belagda CBN-sorten BC8100 med enkel- och dubbelsidiga, positiva och negativa ISO-vändskär lösningar för alla tänkbara applikationer.
En annan nyhet är det nya systemet GW med invändig kylvätsketillförsel kompletterar Mitsubishis sortiment för svarvning vid spår- och avstickning.

Hall 5 Monter D06


Det är 14 svenska utställare på EMO i Hannover:

Abene, Absolent, 3Nine, Easy-Laser, ETP, Finepart, Håkansson, KMT, Meax, Sandvik Coromant, Scandinavian Tool, SKF, Smicut och Tidaholm Industries.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078