23948sdkhjf

”Vi ska växa långsamt”

Pramet får en skjuts framåt där Dormer går starkt, samtidigt som Dormer ska komplettera på Pramets etablerade marknad.
TEXT: MONICA ALMGREN FOTO: MONICA ALMGREN OCH DORMER PRAMET

Verkstäderna träffade Olof Wixe, Dormer Pramets nya försäljningsdirektör för Norden, på EMO-mässan. Han var tidigare försäljningschef för Sverige. Olof Wixe kommenterar det goda kaffet från espressomaskinen i montern och ser glad ut när han berättar om Dormer Pramets nya gemensamma färg för sina varumärken.

Den är orange och det är därför inte underligt att leverantörens monter på EMO lyser orange: orange matta, orange tröjor, orange dekor på monterbyggnad och till och med orange inslag på racerbanan för leksugna besökare.

Varumärkena har dock kvar sina respektive färger rött för Dormer och blått för Pramet.

Dormer är ett välkänt varumärke som har funnits i mer än 100 år och som 1992 köptes upp av Sandvik. Det på den nordiska marknaden mindre kända varumärket Pramet, har en färskare och annan historia.

Få igång försäljning på Pramet

Pramet med sin produktionsanläggning belägen i Sumperk i norra Tjeckien startade sin hårdmetallproduktion 1933 och privatiserades 1992 då marknadsekonomi infördes i Tjeckien. Pramet köptes upp 1996 av Sandvik. Stora resurser har de senaste åren lagts ned på forskning och utveckling, modernisering av produktprogrammet och produktionsanläggningarna. Pramet är i dag en stor tillverkare av moderna vändskärsverktyg för industrin och försäljningsnät har etablerats i flera europeiska länder. Dormer Pramet sätter nu fokus på att ge Pramet en skjuts framåt.

– Vi jobbar för att få igång försäljningen på Pramet. Planen med Dormer och Pramet är att tillsammans på den här marknaden bli en komplett leverantör av hållare, vändskär, borrar, gängtappar och fräsar med mera.

– Dormer är det starka varumärket av de två i dag och det finns också numera i Tjeckien. Under åren har ju en bra marknadsandel byggts upp för Pramet på hemmamarknaden och vi hoppas på en fin utveckling även för kompletterande Dormer, säger Olof Wixe.

Nyheter för Pramet

Under 2015 meddelades att Dormer Pramet hade fusionerats.

– Att Dormer och Pramet ingår i samma bolag är en styrka. Det innebär att vi är en komplett leverantör. Vi planerar att öka sakta och lansera i lagom tempo. Vi vill inte trycka på marknaden våra grejor, utan visa att de är bra och att vi håller vad vi lovar, säger Olof Wixe.

– Relationen med kunderna är nummer 1, det är inget möte mellan kund och leverantör utan ett samarbete. Så är det hela vägen. Återförsäljarna som säljer våra grejor måste också tycka att vi är trevliga att samarbeta med.

Pramet har haft en bra utveckling på fräsverktyg och är stora på järnvägsbearbetning i Tjeckien.

– Pramet har många bra produkter på dessa områden.

Nyheter för Pramet framöver fattas inte.

– Vi ska fokusera på en TNGX fräs, där är vi nästan unika med denna ekonomiska fräs och dess skärupplägg med sex skärkanter. Fräsen är smidig och liten med en diameter på bara 10 cm. Vår andra nyhet är en SBN10/BNGX högmatnings - och formfräs.

Kunderna styr produktutvecklingen

Produktionen för Dormer Pramet finns i Tjeckien och Brasilien och de största utvecklingsenheterna ligger också här. Men lyhördheten inför vad den svenska marknaden vill finns.

– Våra kunder är de som styr produktutvecklingen när de återkopplar såväl i Sverige som globalt, säger Olof Wixe.

Dormer Pramet måste lyssna på den svenska marknaden, för att utvecklas åt rätt håll. Produktchefen för gängtappar sitter vid det nordiska försäljningskontoret i Halmstad. Han samlar in uppgifter om marknaden för gängtappar.

– Så visst har vi örat mot den svenska marknaden, säger Olof Wixe.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094