23948sdkhjf

Saab levererar ny torped

Första exportordern går till den finska marinen.
Finska marinens halvtidsuppgraderingsprogram SQ2000 ska säkerställa och utveckla sjöstridsförmågan.

Inkluderat i kontraktet är Saabs nya lätta torped, torpedsystem, dokumentation, utbildning och support. Leveranser påbörjas under innevarande år.

Integration av torpederna på robotbåtarna av Hamina-klass kommer att genomföras tillsammans med Patria, där Patria har huvudansvaret för Squadron 2000-uppgraderingen.

– Med både Sverige och Finland som kunder på det nya systemet kommer möjligheterna för ett djupare samarbete mellan de två ländernas mariner att öka, inte minst inom ubåtsjakt, säger Anders Gardberg, landschef för Saab i Finland enligt ett pressmeddelande.

– Den här första exportordern på vår nya torped är en milstolpe för oss och vår undervattensverksamhet. Torpedens trådstyrning ger operatören möjlighet att kontrollera och styra torpeden mot fientliga mål och i närheten av egna styrkor med helt andra frihetsgrader än vad en motsvarande torped utan möjlighet till trådstyrning erbjuder, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics enligt pressmeddelandet.

Med den här beställningen blir Finland Saabs andra kund på den nya torpeden.

I maj 2016, beställde Försvarets Materielverk, FMV, utveckling och produktion av Nytt Lätt Torpedsystem för leverans till den svenska marinen.

Med Finland och Sverige som användare av den nya torpeden kommer träning och logistik länderna emellan effektiviseras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08