23948sdkhjf

Saab bidrar till förarlöst

Blir viktig partner i EU-projekt för marin lägesbild med obemannade system.
Försvars- och säkerhetsföretaget kommer att delta i det EU-finansierade försvarsforskningsprojektet Ocean 2020. Det kommer att demonstrera olika teknologier för en förbättrad lägesbild i en marin miljö med hjälp av obemannade system.

Förslaget vann i EU:s program som handlar om förberedande åtgärder inom försvarsforskning.

För urvalet svarar European Defence Agency (EDA). Ocean 2020 kommer att kontrakteras under de kommande veckorna. Projektet styrs av ett konsortium som representeras av 15 medlemsländer och leds av den italienska försvarsindustrin Leonardo.

Under åren 2018-2020 kommer två livedemonstrationer att arrangeras. Den första planeras utanför den italienska kusten under 2019, och den andra demonstrationen i Östersjön under 2020. Saab kommer att samordna demonstrationen med stöd av den svenska marinen.

– Flera bemannade och obemannade system kommer att delta i de båda livedemonstrationerna. Saab bidrar med en konfiguration av stridsledningssystemet 9LV med gränssnitt mot andra deltagare och resurser, inklusive obemannade system från Saab, säger Katarina Björklund som arbetar med strategifrågor på Saab, enligt ett pressmeddelande.

Olika resurser från flera olika företag och institut bildar ett system som tillsammans skapar en gemensam marin lägesbild.

5 miljarder svenska kronor

EU planerar att starta ett europeiskt program för försvarsforskning (EDRP) med en föreslagen budget på 5 miljarder kronor per år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093