23948sdkhjf

Elbilars räckvidd kan ökas med nya lättviktslösningar

Det här kan innebära det riktiga genombrottet för elbilar.
Nya sätt att konstruera och tillverka lättare bilkomponenter på kan innebära att nästa generations elbilar kan få den räckvidd som är nödvändig för ett riktigt genombrott. Det bedömer Ulricehamnsföretaget AP&T.

Biltillverkarna globalt har under en längre tid arbetat med att sänka fordonsvikten. Tanken är att det ska ge en lägre bensin- eller dieselförbrukning och även ett minskat utsläpp av klimatpåverkande koldioxid.

Genom att tillverka karossdelar med presshärdat stål, som är starkt och lätt, har vikten kunnat sänkas. Det här innebär att ett första steg har nåtts men kraven ökar nu ännu mer i takt med skärpta utsläppskrav.

AP&T har utvecklat produktionslösningar för presshärdning ända sedan början av 2000-talet och är en stor aktör på området. Företaget svarar för över en femtedel av alla presshärdningslinjer som har installerats hos biltillverkare och komponentleverantörer globalt.

– De presshärdningslösningar vi utvecklar i dag är betydligt mer sofistikerade och ger helt andra möjligheter än tidigare. Med hjälp av avancerad processtyrning kan varje del få exakt de egenskaper som efterfrågas, till exempel genom mjuka zoner, säger Per Josefsson, som är chef för affärsutveckling och marknadsföring, enligt ett pressmeddelande.

För att ta nästa steg krävs det en vidare helhetssyn vad gäller val av material, tillverkningsmetod och konstruktion.

– Vi kan ta en vanlig B-stolpe som exempel. Många tillverkare använder i dag B-stolpar i presshärdat stål. Men istället för att byta material i enbart den detaljen kan det vara bättre att välja en helt annan konstruktion. Hela dörringen kan tillverkas i ett stycke av till exempel höghållfast aluminium som kombinerar hög styrka med en betydligt lägre vikt än stål. Det ger både en rationell produktionsprocess och stora viktbesparingar, säger Pär Josefsson enligt pressmeddelandet.

I höstas presenterade företaget en produktionslinje för tillverkning av komplext formade bilkomponenter i höghållfast aluminium. Lösningen har fått flera globala priser.

AP&T tillverkar produktionssystem, automation, pressar och verktyg till företag som producerar formade metalldetaljer.

Företaget finns representerat med försäljning i Europa, Asien, Nordamerika och Sydamerika.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094