23948sdkhjf

Sverigepremiär för panelbockare på Elmia

Salvagnini visade nya maskin-generationen – P2lean 2120.
Högre öppningsrörelse, utökad plåttjocklek, ett nytt användargränssnitt med uppdaterad styrning och sekundsnabba ställtider gör P2lean 2120 skräddarsydd för panelbockning av enstycksdetaljer till större serier.

Maskinen mottogs mycket positivt på Elmia Plåt, där Salvagninis monter var välbesökt under mässan.

– Mässan gav överlag ett mycket positivt intryck redan 2016 och årgång 2018 levde upp till förväntningarna. Mässan är strategiskt placerad, säger Björn Ahlqvist, vd för Salvagnini Scandinavia, till Verkstäderna.

Italienska Salvagnini är den största spelaren inom panelbockning där antalet leveranser växer stort för varje år. Nu tillverkar man upp till 300 panelbockmaskiner om året och man håller nu på med en utbyggnad både på fabriken i Ennsdorf, strax utanför Linz i Österrike, samt huvudfabriken i Sarego i Italien.

– För just panelbockningsmaskiner har vi en världsmarknadsandel på cirka 85 procent, säger Björn Ahlqvist.

Efter en stor modellgenomgång presenterade Salvagnini förra året panelbockningsmaskinen P2lean 2120. Maskinen hade världspremiär på Euroblech förra året.

Mässexemplaret P2lean 2120 blev såld strax före mässan, vidare fick man en order på ytterligare en P2lean 2120 i samband till mässan.

– Maskinen har blivit populär inom segmentet panelbockning, där vi även ökat kapaciteten för plåttjocklek som nu är upp till 3,2 mm, säger Björn Ahlqvist till Verkstäderna.

En annan nyhet jämfört med tidigare modeller är den förhöjda öppningen som ökar användningsområdet markant då maskinen klarar av att bocka höjder upp till 203,5 millimeter.

Ett nytt interface möjliggör dessutom att man kan integrera en robot för helautomatiserad körning, med både in- & utmatning, samt stapling av bockade ämnen.

Med tanke på dagens kostnader för ställtider och personal är maskinen särskilt lämplig för korta serier och enstyckstillverkning.

– Jämfört med standard kantpressbockning, ersätter maskinen upp till fyra kantpressar, säger Björn Ahlqvist.

En fördel som ökar i betydelse i takt med att miljömedvetenheten ökar är hybridvariantens energisnålhet.

– Maskinen är ju väldigt energieffektiv och förbrukar mindre än 5 kW i genomsnitt, säger Björn Ahlqvist.

Den goda efterfrågan fortsätter för Salvagnini.

– Det ser väldigt positivt ut den närmaste framtiden och vi har tagit marknadsandelar i hela Skandinavien. Det är inte bara panelbockningsmaskinerna som drar upp efterfrågan nu, utan det är hela vårt modellprogram med den produktionslogistik som vi jobbar med. Även om man börjar med en ”stand alone” maskin, har man möjlighet i framtiden att både automatisera samt med vår mjukvara knyta ihop maskiner till en produktionscell, fortsätter han.

– Med de nya teknikerna i respektive maskinmodell, tar vi vara på att det ska vara ingen eller så liten omställningstid som möjligt, då seriestorlekarna är mindre, men ordervolymen har ökar. Vårt modellprogram innefattar även fiberlaser, stans- & klippcenter, combi-laser, kantpressar med eller utan robot, säger Björn Ahlqvist.

Alla Salvagninis maskiner kan integreras med varandra, både hårdvara som mjukvarumässigt, med en hög automatiseringsgrad.

Salvagnini kommer att ställa ut på EuroBlech som i år är mellan den 23-26 oktober.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094