23948sdkhjf

Geotermisk värmekraft växer

Maskintillverkaren Climeon har tagit ännu en order i Japan.

Det är Baseload Capital som köper in ytterligare Heat Power-moduler. Ordervärdet uppgår till 19,5 miljoner kronor, exklusive servicekostnader och mjukvarulicenser.

I juli lade Baseload Capital Sweden en order på Heat Power-moduler till ett värde av 19,5 miljoner kronor och nu har de alltså lagt ytterligare en order på samma belopp. Samtliga Heat Power-moduler har köpts in för en lokal Heat Power-operatörs räkning, vilken kommer att delägas av japanska intressenter och Baseload Capital Sweden.

– Ytterligare en order på kort tid på den japanska marknaden bekräftar den potential vi ser i Japan för geotermisk värmekraft som ersättare för fossilt bränsle, konstaterar Thomas Öström, vd för Climeon.

Modulerna avses levereras under 2019. Climeon är leverantör av moduler och samtidigt minoritetsägare i Baseload Capital Sweden (19,9 procent) som har bildats för att finansiera investeringar i geotermisk värmekraft.

Efter olyckan i kärnkraftverket Fukushima 2011 har Japans inhemska energiproduktion minskat kraftigt, varför över 90 procent av all primärenergi importeras. Merparten av denna är fossil. För att påskynda skiftet till lokalt producerad grön el har den japanska regeringen infört ekonomiska incitament samt förenklat kraven på tillstånd och utredningar.

Det finns många varma källor runt om i landet ur vilka geotermisk värmekraft kan utvinnas. I dag utnyttjas endast drygt två procent av de kända geotermiska energitillgångarna. Priset på geotermisk el i Japan ligger idag på drygt 3 kr per kWh, vilket är cirka åtta gånger högre än elpriset i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063