23948sdkhjf

FKG:s kvinnliga nätverk besökte Tyskland

"Vi har lärt oss jättemycket."
I förra veckan besökte FKG:s kvinnliga nätverk Tyskland för att öka förståelsen kring digitaliseringens betydelse framöver, och hur digitaliseringen ser ut ur ett kvinnligt perspektiv.

– Det var en mycket givande resa med många intressanta besök och ett bra utbyte med dem vi mötte på plats. Vi har lärt oss jättemycket, säger Gabriella Banehag, FKG.

Digitalisering av fordonsindustrin och dess produktion är en av vår tids viktigaste förändringar. Många länder globalt sett satsar mycket resurser på digitalisering. Det mest kända är Tysklands Industrie 4.0, därför var det särskilt intressant för FKG:s kvinnliga nätverk att besöka Tyskland. Målet var att se på digitaliseringen ur ett kvinnligt perspektiv, inom industrin både i Sverige och Tyskland.

– Under de tre dagarna i Tyskland genomfördes ett fullspäckat program som tagits fram tillsammans med tysk-svenska Handelskammaren, dessutom hade vi mycket tid för nätverkande, säger Gabriella Banehag.

Resan gick till området kring Stuttgart där det finns mycket annat intressant inom fordonsindustrin när det gäller produktion av både lastbilar, personbilar och motorer.

20 kvinnor från nätverket deltog på resan och studiebesök gjordes bland annat på Mercedes Benz – Daimler, Schnaithmann som är ett mindre företag med 230 anställda som tillverkar system för montage och materialflöden, Festo som är ett större bolag med 20 000 anställda och tillverkare inom fordonsindustrin, där ingick även en visning av fabriken.

Dessutom besökte de Pilz, som arbetar med automationslösningar och är väldigt engagerade i digitaliseringen med en egen tankesmedja och ett lärlingsprogram för studenter för att undvika framtida kompetensbrist.

– Alla besök var fantastiskt bra arrangerade och vi blev otroligt väl bemötta. Företagen hade samlat alla kvinnor i ledande positioner vilket gjorde att det blev ett mycket givande utbyte med intressanta diskussioner, säger Gabriella Banehag.

Ett besök gjordes också på Fraunhofer, ett ledande tyskt forskningsinstitut i Europa där en kvinnlig forskare presenterade sin forskning.

– Vi hoppas kunna göra liknande resor för FKG:s nätverk ”Kvinnan i Leverantörsindustrin”, för resan gav verkligen mersmak, avslutar Gabriella Banehag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08