23948sdkhjf

Mångmiljonprojekt ska lyfta 3D-printindustrin

Mittuniversitetet ska ihop med bland annat GKN Aerospace och Sandvik Machining ta fram en mer kostnadseffektiv och funktionell additiv tillverkning, 3D-print eller AM.
Uppdraget på nästan tio miljoner kronor inriktar sig på flyg- och implantatindustrin och har fått nätt och jämt fem miljoner kronor i stöd av Vinnova, enligt ett pressmeddelande.

− Idag hämmas produktiviteten inom 3D-printing kraftigt av mer eller mindre manuella metoder för att ta bort kvarvarande pulver och stödstrukturer, det vill säga material som behövs under själva tillverkningen men som sedan behöver tas bort från produkten. Vi vill komma åt de här problemen, säger Lars-Erik Rännar, docent på Mittuniversitetet, Sports Tech Research Centre, och projektledare för AMPeRE, enligt ett pressmeddelande.

Projektet ”AMPeRE” (industrialisation of Additive Manufacturing through multi-purpose post-PRocEssing) är företagsinitierat och koncentrerar sig på en av de största utmaningarna för att industrialisera AM i metall, och i synnerhet pulverbäddsmetoder, vilket är efterbearbetning.

− Vi tror att projektet kan bidra till att svensk industri blir än mer konkurrenskraftig inom AM-området genom att ge dem verktyg för att förbättra produkters utmattningsegenskaper, minska materialåtgång men även automatisera och därmed kostnadseffektivisera sin produktion av AM-detaljer, säger Lars-Erik Rännar.

Den nya metoden som introducerades på marknaden 2017 ska detaljgranskas och stärkas genom upplägget och i stora drag handlar det om beprövad kunskap inom galvanisering, men där den stora differensen är att i denna process tas material bort i stället för att läggas till.

− Additiv tillverkning är sedan flera år en etablerad tillverkningsmetod och har starkt fäste inom till exempel flyg- och implantatindustrin, men det återstår ändå många utmaningar innan det är en industrialiserad process, säger Lars-Erik Rännar enligt pressmeddelandet.

Projektet AMPeRE leds av Mittuniversitetet, tillsammans med RISE, Research Institutes of Sweden, och nio företag, stora inom antingen additiv tillverkning eller de industrisegment som projektet vänder sig till. Deltagande företag är: ABB, AIM, Arcam, Amexci, Carpenter Powder Products, GKN Aerospace, Saab, Sandvik Machining Solutions och Valmet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.159