23948sdkhjf

Tibnor köper Saniståls distributionsdel

Den verksamhet som förvärvas omsätter 1,8 miljarder kronor och har 130 medarbetare.
SSAB:s dotterbolag Tibnor köper alltså ståldistributionsdelen från Sanistål, Danmarks näst största ståldistributör.

Tanken med affären är att stärka positionen på den nordiska hemmamarknaden.

Den verksamhet som köps omsatte förra året 1,8 miljarder kronor.

För att affären ska gå igenom krävs det ett godkännande från den danska konkurrensmyndigheten. Transaktionen förväntas kunna genomföras i början av det andra kvartalet nästa år.

– Förvärvet av Saniståls ståldistributionsdel befäster Tibnors nordiska närvaro genom att vi ökar vår marknadsnärvaro i Danmark, där vi för närvarande inte är så synliga. Produkterbjudandena kompletterar varandra bra och vi ser betydande potential för synergier, säger Mikael Nyquist, chef för Tibnor, enligt ett pressmeddelande.

Ståldistributionskanalen utgör mer än hälften av den totala stålmarknaden i Norden. Genom affären förbättras Tibnors position i Danmark rejält.

För SSAB innebär det här en god möjlighet att öka försäljningen och det kommer också att bidra till att bättre kunna utjämna konjunktureffekter.

Tibnor och SSAB räknar med årliga synergieffekter om cirka 50 miljoner som en effekt av affären. Det här ska realiseras inom tre år.

Tibnor förvärvar verksamheten genom en så kallad inkråmsaffär till ett nettovärde om cirka 630 miljoner kronor. Direkt efter affären är genomförd ska den bidra positivt till resultat och kassaflöde.

I affären ingår Saniståls moderna ståldistributionscenter (42 000 kvadratmeter) i Taulov och tre säljkontor i Danmark och ytterligare ett säljkontor i Lettland.

Tibnor tar genom köpet över 130 medarbetare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.743