23948sdkhjf

Tillverkare ökar kapaciteten

Iggesund Forest investerar i sin andra Mynx 7500.

– Vi ersätter en äldre maskin. Det här innebär en högre produktionskapacitet och en bättre driftsäkerhet, säger Christer Moberg, platschef och marknadsansvarig vid företaget, till Metal Supply.

Avsikten är att skapa en mer effektiv tillverkning. Företaget ökar produktionen för att kunna möta den uppgång de har i efterfrågan.

– Tanken är att i ett senare skede förse den med en robot liksom vi tidigare har gjort med en annan maskin. Vår plan är att gå mot en allt högre grad av automation i verksamheten, säger Christer Moberg.

Iggesund Forest är Nordens största tillverkare av svärd. Dessa används till det mekaniserade skogsbruket. All utveckling och tillverkning sker vid deras fabrik i Strömsbruk, Hälsingland.

De omsatte 60 miljoner kronor 2017. Företaget har 25 medarbetare.

– Bokslutet för 2018 är inte helt klart ännu men vi ökade preliminärt omsättningen till 64 miljoner kronor. Det här året har också börjat bra och vi ligger en bra bit över budget, säger Christer Moberg.

Enligt planen ska de öka försäljningen med ytterligare tio procent i år.

Många av deras medarbetare har varit hos dem i över 20 års tid. Det finns med andra ord en lång erfarenhet bland dessa.

Expansionen ska inte bara ske med hjälp av investeringar i maskiner och automation.

– Det finns en väldigt bra marknad för våra produkter. Planen är att kunna anställa ytterligare fem till tio personer på tre års sikt, säger Christer Moberg till Metal Supply.

Sedan 2011 ingår de i samma koncern som Olofsfors med säte i Nordmaling, Västerbotten. Det här innebär fördelar vad gäller utveckling och materialprovning.

Bakgrunden är att företaget Iggesund Skogstjänst grundades 1986. Det drevs under de första åren som ett familjeföretag. Den ursprungliga verksamheten gick ut på att tillverka och renovera svärd.

Efterhand som svärd renoverades fick medarbetarna ett stort kunnande om hur dessa slits och i och med det kläcktes idéer om hur man skulle kunna konstruera och tillverka svärd som höll bättre än de som fanns på marknaden.

De produkter som togs fram visade sig fungera bra och försäljningen ökade sakta men säkert.

När förfrågningar även började komma från exportmarknaderna beslöts att byta namn på företaget till Iggesund Forest för att anpassa det till en internationell kundkrets.

Iggesund Forest ägs sedan 2011 av P Wikström J:r som alltså även är ägare av Olofsfors i Nordmaling.

Iggesunds producerade volymer har ökat successivt och de har över åren levererat fler än en miljon svärd. Företaget finns representerat i många länder världen över.

Det är Duroc Machine Tool som har sålt maskinen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.673