23948sdkhjf

Kuka är med och utvecklar plattform för smarta fabriker

Framtiden med industri 4.0 är redan här. Och det går att realisera på ett enklare sätt tack vare standarden OPC UA som Kuka har varit med om att utveckla för robotar.

– OPC UA gör det mycket lätt att integrera utrustning för den smarta fabriken, säger Joacim Lorentsson, försäljningschef på Kuka Nordic, enligt ett pressmeddelande.

För Kukas del är utvecklingen av en mångsidig kommunikationsplattform viktig. Det handlar om att kunna serva kunderna utan systemmässiga begränsningar. Därför har företaget varit en av de drivande aktörerna i utvecklingen av OPC UA:s anpassning för robotar (OPC UA for Robotics).

– För oss är det en avgörande framtidsfråga att vara med och skapa förutsättningar för industri 4.0 och den smarta fabriken. Det här är på väg att bli en internationell standard som gör att det vi talat om i många år nu är möjligt, säger Joacim Lorentsson.

OPC UA (Open Platform Communications Unified Architecture) är en standard för informationsutbyte som möjliggör kommunikation mellan maskiner, plattformar, IT-system, molntjänster, AI med mera.

Den sammanför sömlöst olika enheter i en produktionsanläggning. En slags gemensam arkitektur och infrastruktur för olika fabrikat och operativsystem – en förutsättning för att nya integrerade produktionsanläggningar ska gå att etablera utan alltför stora restriktioner i val av utrusning.

Utvecklingen leds av organisationen OPC Foundation som är ett industrikonsortium grundat 1994, med säte i Arizona, USA. Ordförande är den tyske industrimannen Stefan Hoppe.

Tidigare varianter av OPC har varit mer begränsade, bland annat har de varit exklusiva för Windows. Men OPC UA är kompatibelt med alla kända operativsystem – Windows, Linux, macOS, Unix med flera.

– Det gör att informationsflödet blir mycket mer flexibelt. OPC UA har dessutom fördelar som att det är ett extremt säkert system, både vad det gäller driftsäkerhet och skydd av vital data och information, säger Joacim Lorentsson.

– En mycket bra standard på många sätt. Vi är glada att vi har kunnat vara med och bidra till utvecklingen av OPC UA for Robotics, säger Joacim Lorentsson.

Kuka är ett globalt automationsföretag med en omsättning på cirka 3,5 miljarder euro och cirka 14 200 medarbetare.

Företaget är en av världens största leverantörer av intelligenta automatiseringslösningar.

De erbjuder allt från komponenter och celler till helt automatiserade system för fordonsindustrin, elektronik, konsumentvaror, metallbearbetning, logistik /e-handel, vård och omsorg samt servicerobotik. Koncernen har sitt huvudkontor i Augsburg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094