23948sdkhjf

Unik testrigg för kvalitetsstål på Högskolan i Gävle

Invigning av anläggningen sker den 5 april.

Det svenska stålet biter fortfarande även om konkurrensen hårdnar. Testriggen är ett efterlängtat tillskott där industrin har möjlighet att testa sitt specialstål med exakta kylkurvor.

– Den här testriggen är helt unik och efterlängtad av industrin, den är stor och här kan metallföretagen testa specialstål med en exakt kylkurva, säger Bahram Mosfegh, professor energisystem och projektledare vid Högskolan i Gävle, enligt ett pressmeddelande.

Testriggen är unik på två sätt; storleken och kylningsförmågan.

Riggen är så stor att metallföretagen ges möjlighet att testa objekt som storleksmässigt kommer nära den färdiga industriprodukten. Och kylningen kan varieras till exakta kylkurvor.

– Kylningen kan varieras med alla tänkbara parametrar och sedan storleken, det är unikt i Sverige och vi har inte sett något i den storleken någon annanstans i världen heller, säger Bahram Mosfegh.

I dagsläget utför metallföretagen tester i sina egna anläggningar men de har inte möjlighet att testa alla parametrar när de samtidigt har produktion igång. Helheten finns inte hos dem.

Högskolans projekt är ett samarbete med industrin. Inledningsvis med Ovako, Höganäs och SSAB.

Därefter har det vuxit och nu handlar det om ett trettiotal metallföretag.

– Industriföretagen har en färdig produkt som de kan komma till oss och testa, vi hjälper dem med utveckling av kyltekniken, stålets egenskaper bildas med kylningen, säger Bahram Mosfegh.

– Det svenska stålet biter fortfarande men konkurrensen hårdnar och här får stålindustrin möjlighet att på hemmaplan lära sig att utveckla specialstålet, säger Bahram Mosfegh.

SSAB är en aktör i stålindustrin som Högskolan i Gävle samarbetar med.

– Vi på SSAB får nu en möjlighet att kartlägga och verifiera våra produkter, för oss är det annars i det närmaste omöjligt att göra faktiska mätningar, säger Olov Fernquist, projektledare för kylprojektet vid SSAB.

Han säger att de planerar att köra testserier i riggen för att kunna simulera det de har i sina linjer idag och även framtida trender.

– För SSAB är det centralt att ligga i framkant och få möjlighet att utveckla de material som marknaden efterfrågar. Det är väldigt viktigt för vår framtid. Vi har fått stort utbyte av samarbetet med Högskolan i Gävle och de har otroligt kompetenta forskare där, säger Olov Fernquist.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125