23948sdkhjf

Bågenfelt & Hellström väljer Mazak – igen

”Det här är en maskin att växa med."
Med investeringen i fiberlasern Mazak Optiplex 3015 III 8kW lyfter Ingeniörsfirman Bågenfelt & Hellström in helt ny teknik i huset.

– Det här är en maskin att växa med, säger vd och delägare Kristian Wejrum, enligt ett pressmeddelande.

När det var dags att byta ut en av företagets två vattenskärmaskiner valde man att ersätta den med en fiberlaser.

– Vi ser det som en del i vår utveckling där vi optimerar tillverkningen och följer med i tekniken. Förhoppningsvis kommer detta att bli en röd tråd även i andra delar av verksamheten som kan leda till att vi också vidgar kundkretsen, säger Kristian Wejrum.

Gustav Pettersson som tidigare bemannat vattenskäraren kan numera kalla sig laseroperatör.

– Nu kör vi all tunnplåt i fiberlasern och man märker tydligt att det är en helt annan produktionstakt. Hastigheten är nog den största fördelen. Det här öppnar också för en bredare kundkrets eftersom många kräver laserskuret idag, säger Gustav Pettersson.

Att valet föll på Mazak är inte svårt att förstå efter en rundvandring hos Bågenfelt & Hellström.

Den stora produktionshallen rymmer inte mindre än tolv Mazak varav tre svarvar, två femaxliga fräsmaskiner och sju treaxliga.

– Det är en bra maskin helt enkelt, konstaterar Kristian Wejrum nöjt.

Det allra första exemplaret av Mazak landade i huset redan för 40 år sedan, då i form av en manuell svarv.

– Sedan kom vi tillbaka till Mazak för cirka 15 år sedan då vi hade en del maskiner tidigare som vi inte var nöjda med. Mazak säkerställer vår produktion och eftersom vi kör samma typ av maskiner med samma styrsystem skapas också en driftsäkerhet eftersom vi kan rotera personalen, säger Kristian Wejrum.

Valet av Ravema som maskinleverantör gjordes även det för många år sedan.

– Vi är nöjda med samarbetet och ser det som oerhört viktigt för att säkra vår produktion. Ravema ställer upp för oss till hundra procent med service och underhåll, säger Kristian Wejrum.

Emil Lavesson, Ravema, bekräftar det goda samarbetet och gläds med kunden över de nya möjligheter som har öppnats i och med investeringen i ny teknik.

– Det här gör stor skillnad i produktionstakt och öppnar också upp för andra typer av bearbetning i maskinen, säger Emil Lavesson.

Göteborgsbaserade Bågenfelt & Hellström är ett verkstadsföretag med 40 anställda som erbjuder legotillverkning inom skärande bearbetning.

De har också egen tillverkning av en rad produkter såsom vibrationsmatare med kringutrustning, bandtransportörer, specialmaskiner och serveringsenheter för robot. Produkter som också används för automatisering av den egna tillverkningen.

Den nya fiberlasern Mazak Optiplex 3015 III 8kW driftsattes i början av 2019 och invigdes i samband med ett öppet hus den 11 april.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094