23948sdkhjf

Den svenska robotförsäljningen minskar kraftigt

Enligt International Federation of Robotics (IFR) uppgick den totala industrirobotförsäljningen under 2018 till 384 000 robotar vilket är en procent högre än 2017 (382 000).

Även om ökningstakten har minskat så är nivån fortfarande All Time High. Siffrorna från IFR är fortfarande preliminära, den fullständiga statistiken kommer i höst.

Enligt IFR så kan man nu se en tydlig försäljningsavmattning av robotar i fordonssektorn som globalt har minskat med sex procent. Även elektroniksektorn uppvisar minskade globala försäljningsvolymer med åtta procent.

Geografiskt så ökar försäljningen i Amerika och Europa med sex procent. Asien minskar däremot med en procent. Trots nedgången i Asien så köpte Kina förra året 137 000 industrirobotar vilket är mer än vad Amerika och Europa köpte tillsammans.

Om vi ser på dom nordiska länderna så kan man notera att robotförsäljningen har ökat både i Finland (+17 procent) och Danmark (+16 procent) medan Sverige backar (-11 procent).

Det är för tidigt att säga vad minskningen i Sverige beror på men det verkar vara kopplat till att robotinvesteringar i metallbearbetande industri och hos fordonsunderleverantörerna minskat under 2018 jämfört med 2017.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156