23948sdkhjf

"Gangstermetoder att ta LKAB och gruvan som gisslan"

Det har uppstått en konflikt mellan LKAB och Kiruna kommun som enligt LKAB kan hota gruvans framtid.

LKAB vill nu ta nästa steg i stadsomvandlingen och har ansökt om planbesked för den så kallade Gruvstadsparken 3, ett område som först ska fungera som buffert mellan staden och den expanderande gruvan för att längre fram omvandlas till gruvindustriområde.

Kommunen säger dock nej med motiveringen att det är viktigt att säkerställa återuppbyggnaden av staden först och att de är oroliga för finansieringen av viktiga samhällsfunktioner.

– Det handlar om att få principerna klara och på papper, alltså det här med återuppbyggnad av bostäder, sjukhus och järnvägsstation, säger kommunalråd Gunnar Selberg till Sveriges Radio.

LKAB är mycket upprörda över att kommunen nu vill koppla ihop sjukhus och järnväg med bolagets planer.

 Det är gangstermetoder att ta LKAB och gruvan som gisslan. Och så säger han (Gunnar Selberg) i intervjun till NSD att han vill samarbeta. Men va f-n, det är ju som Norrmalmstorgsdramat. Stockholmssyndromet, där de gisslantagna ska börja samarbeta med, de som tagit dem som gisslan, säger Bo Krogvig, kommunikationsdirektör hos LKAB i en intervju med Norrbottens-Kuriren.

I samma artikel säger Krogvig att han tycker att kommunen borde läsa på mer.

I åttonde klass fick vi lära oss i samhällskunskapen att sjukhus byggs och drivs av landstinget. Så det får Selberg prata med Region Norrbotten om. Järnväg byggs i vårt land efter beslut utav regering, riksdag och nationella transportplaner. Han får vända sig till Trafikverket eller det nya infrastrukturdepartementet. Det lärde vi oss också i högstadiets samhällskunskap.

Till Norrbottens-Kuriren uttalar sig även Olle Lundin professor i förvaltningsrätt. Han skrev en rapport till Riksrevisionen för två år sedan. Nu säger han så här:

 Där skrev jag att det finns en stor risk att kommunen utnyttjar planmonopolet för att idka utpressning mot LKAB. Kommunledningen blev jättearga på mig och tyckte att jag var oförskämd, men nu gör de precis det, säger han.

Kommunalrådet Gunnar Selberg är förvånad över LKAB:s kritik.

– Jag kan börja med att upplysa Bo Krogvig om att jag faktiskt är gymnasielärare i samhällskunskap. Så jag tror inte att han har något att lära mig när det gäller det. Vi tar inte LKAB som gisslan. Jag förstår inte det resonemanget, säger han till Norrländska Socialdemokraten.

När det gäller kritiken från Olle Lundin säger kommunalrådet följande: 

– Vi kommer ju inte att bryta mot lagar men vi tycker att det är bättre att så tidigt som möjligt tala om hur vi ser på saker och ting. Och även vad vi förväntar oss i den här processen.

Ärendet kommer att behandlas av kommunen inom kort. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125