23948sdkhjf

Nevs köper brittiska Protean Electric

Den svenska elbilstillverkaren Nevs/Evergrande förvärvar det brittiska teknologiföretaget Protean Electric för att påskynda utvecklingen av hjulmotorer för nästa generations elbilar.

Evergrande Health Industry Group har förvärvat Protean Electric, London, Storbritannien, som är ett innovativt företag inom fordonsindustrin och en världsledande utvecklare av IWM (in-wheel-motors) och lagt bolaget i ett dotterbolag till Nevs, National Electric Vehicle Sweden.

Förvärvet är en del av Evergrandes strategi att bli en betydande aktör inom den globala elfordonsindustrin. Det innebär att Nevs nu kommer att kunna använda Protean Electrics avancerade elektriska drivteknik, ProteanDrive, till sina framtida produkter, heter det i ett pressmeddelande.

Protean Electric är världsledande när det gäller hjulmotorer (IWM) och framtida framdrivningssystem. Sedan företaget grundades 2008, har Protean Electric lagt ner över en miljon ingenjörstimmar för att utveckla och validera sin ProteanDrive in-wheel motorteknik. Verksamheten har över 160 patent globalt inom elmotorer, design av kraftelektronik, kontroll och tillverkningsförmåga, med ytterligare 150 patent på gång.

ProteanDrive motorer genomgår branschledande tester för att säkerställa att de uppfyller alla gällande fordonskrav.

Jämfört med konventionella elektrifierade drivaggregat erbjuder ProteanDrive IWMs förbättrad drivkraft med hög effektivitet och större flexibilitet inom fordonsdesign än konventionella e-axlar. Den patenterade ProteanDrive-teknologin med högt vridmoment innebär att en elektrisk motor kombineras med direktdrift och kraftelektronik, som kan användas på en rad olika plattformar, inklusive personbilar, lätta nyttofordon och självkörande fordon för städer.

Även efter affären förblir Protean Electric ett självständigt förvaltat företag, som under Evergrandes paraply kommer att fortsätta utveckla teknologier för hjulmotorlösningar, drivlinor och mobilitetslösningar för att möta marknadens behov.

Formellt kommer Protean Holdings nu att gå in i Virtue Surge, ett dotterbolag till Nevs. Samgåendet med Nevs kommer att ge ytterligare resurser och affärsmöjligheter för Protean Electric, vilket ger företaget tillgång till en ännu bredare kompetens, kunskap och erfarenhet och inte minst en stor kund i Nevs.

Stefan Tilk, vd för Nevs säger:

– Protean Electric är ett spännande företag med mycket konkurrenskraftiga teknologier. Jag är säker på att detta förvärv kommer att leda till många fördelar för både Nevs och Protean Electric.

Ky Chan, vd för Protean Electric säger:

– Detta spännande nya avtal kommer att göra det möjligt för Protean Electric att nå sin globala potential och att göra det snabbare. Förvärvet kommer att hjälpa Protean att skapa en strategisk fördel på de nya energi- och mobilitetsmarknaderna och bidra med ny kompetens. Evergrande är etablerat över hela världen och har ambitionen att etablera sig som ett starkt varumärke inom elfordon. Vi ser fram emot att arbeta nära med Evergrande och Nevs-teamen så att våra teknologier används.

I januari 2019 tog Evergrande Health kontroll över Nevs när man förvärvade 51 procent av aktierna. Tillsammans med ett antal andra företag inom automotive ingår nu Nevs och Protean i affärsområdet “New Energy Vehicle”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094