23948sdkhjf

Kvalitets- och olyckssäkrat hos Wallmek

Jobba säkert och så att du inte skadar komponenterna du jobbar med. Det är honnörsord när Wallmek utvecklar nya specialverktyg.

I Wallmeks monter visar produktchefen Sten Johansson ett exempel på verktyg som skonar delarna de jobbar med; en ny sats för montering och demontering av kompakthjullager. Han håller upp ett kompakthjullager som sitter på senaste generationen transportbuss som tillverkas av PSA-koncernen och som säljs som både Citroen Jumpy, Peugeot Expert och Toyota Proace.

När de ska byta de här kompakthjullagren i verkstaden trycker de ofta på navet när de monterar enheten. Det är vanligt att man inte går in i tillverkarens instruktioner och läser – utan man gör som man alltid har gjort.

Det som händer när man trycker mot utsidan av navet med stor kraft är att den yttre raden kulor skadas permanent, förklarar Sten Johansson:

Så lagret riskerar att bli skadat redan när man monterar det.

Ett annat verktyg Sten visar är en fjädringskomprimator som man tagit fram i ny tappning och som även kan användas som avlastare till fjäderben då hjulspindel och fjäderben skall separeras, eller när gummit under fjädern monteras. På verktyget hänger en orangefärgad detalj som kan bespara mekanikern både problem och skador under arbetets gång:

Den här remmen ska man alltid fästa i fjädern. Då sitter den fast och kan inte skjuta iväg och träffa dig i exempelvis ansiktet om fjäderbrott eller misstag görs under arbetet.

Med hjälp av den vändbara överdelen och aluminiumhylsan kan fjäderverktyget även användas som hjälpmedel då tryck under fram- eller bakvagn behövs vid arbete med fjädrar, bärarmar eller spindelleder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11