23948sdkhjf

Smart nivåvakt för industrin

Elektroniktidningen har en lång artikel om Halmstadföretaget Gobius Sensor Technology.

Företaget är ensamt i världen om att kunna mäta vätskenivån i en tank från utsidan. Nivåvakten används inom båtindustrin. Nu lanserar företaget en andra generation av sin sensor, med inbyggd intelligens och bluetoothenhet. Det gör att alla inställningar kan skötas via en app i mobilen. Siktet är inställt på industrin, som är en mycket större marknad än båtbranschen, skriver tidningen.

Det går att koppla in upp till nio sensorer samtidigt om man vill ha en väldigt noggrann mätning, förklarar företagets grundare Anders Meiton i Elektroniktidningen.

Nivån på vätskan avgörs genom att mäta vibration. I sensorn sitter en så kallad exciter, som kan liknas vid en högtalarenhet utan membran, som skapar en vibration när den matas med en strömpuls. Vibrationen överförs i tankväggen, som börjar svänga. En accelerometer registrerar sedan hur vibrationen ändras när tanken fylls.

Sensorn indikerar när en viss förutbestämd vätskenivå nåtts. Det handlar alltså inte om en kontinuerlig mätning.

Den nya produktgenerationen kallas Gobius Pro. I samma enhet som sensorn sitter en processor, en bluetoothenhet och en antenn. Därmed kan en enhet anpassas till olika vätskor, olika tanktjocklek och olika material, förklarar Elektroniktidningen. Alla inställningar sker trådlöst via en app i mobilen.

Sensorn kalibreras när den är på plats. Den kalibreras med tanken tömd eller fylld. Man behöver inte ange storlek på tank eller vilket material den är gjord av. Däremot kan en rostfri tank inte vara tjockare än 3 mm, medan en plasttank kan vara upp till 12 mm.

Gobius Pro lanserades i november förra året, och har hittills sålts till ett 20-tal länder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11