23948sdkhjf

Allt fler uppsägningar – men stora skillnader mellan branscher och regioner

72 procent fler industriarbetare blev uppsagda under tredje kvartalet jämfört med motsvarande period 2018. Mellansverige är hårdast drabbat, där Örebro län med 216 procent fler uppsagda står för den högsta ökningen jämfört med förra året.

Totalt sett är det nästan 40 procent fler uppsagda under tredje kvartalet jämför med jämfört med samma period 2018. De branscher som framförallt driver ökningen är industrin följt av skogs- och träindustrin samt handeln.

Industrin har haft en dyster utveckling där antalet uppsagda för de tre första kvartalen i år är 35 procent fler än föregående år. Under det tredje kvartalet var ökningen 72 procent och för september är ökningen 98 procent jämfört med motsvarande perioder 2018.

– Antalet uppsagda accelererar och det är industrin i mellersta Sverige som står för den största delen av ökningen, säger Caroline Söder, vd Trygghetsfonden TSL, enligt ett pressmeddelande.

De län där ökningen av antalet uppsagda ökat kraftigast är Örebro med 216 procent, Jönköping med 171 procent och Västmanland med 83 procent. Norrland och Skåne går mot strömmen med färre uppsagda i år.

Trots allt fler uppsagda är det fortfarande en god arbetsmarknad där nio av tio personer som får stöd av Trygghetsfonden TSL har nytt jobb inom ett år, de allra flesta redan inom sex månader. Knappt hälften uppger att de byter yrke. 82 procent uppger att de får ett lika eller mer kvalificerat jobb.

Trygghetsfonden TSL är ett omställningsstöd som 70 000 arbetsgivare erbjuder två miljoner medarbetare. Stödet gäller hos alla privata arbetsgivare som har kollektivavtal med ett LO-förbund. Trygghetsfonden TSL bygger på ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och LO.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125