23948sdkhjf

Biltillverkare tvingas till stora neddragningar – tusentals förlorar jobbet

Tyska fordonstillverkaren Daimler ska skära ned personalkostnader med 15 miljarder kronor de kommande åren. Det uppger den svenske koncernchefen Ola Källenius i en intervju med SvD. 

I samband med en kapitalmarknadsdag i London tillkännagav Daimlers ledning att man kommer att behöva göra stora besparingar, framför allt inom dotterbolaget Mercedes-Benz, men också inom lastbilstillverkaren Daimler Trucks. 

– Våra fasta kostnader är för höga. Då kommer man inte runt personalkostnaderna och det kan bli ganska känslomässigt i ett tyskt företag, säger Ola Källenius till SvD. 

Enligt tidningens uträkning kommer cirka 1 100 tjänster påverkas, och var tionde chef kommer att förlora jobbet. 

Kostnaderna för forskning och utveckling, som främst gått till elbilsutveckling, stoppas också. Först ska de bromsas på nuvarande nivåer, för att sedan minska. 

Just nu klarar Daimler EU:s utsläppskrav, tack vare förmånliga övergångsregler. Men när de nya utsläppskraven börjar gälla kommer företaget att ligga långt över utsläppsgränsen. 

– Det (Övergångsreglerna, reds. anm.) gör att vi har möjlighet att klara gränsen för 2020. Men 2021 blir det verkligt utmanande, säger Ola Källenius till SvD. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125