23948sdkhjf

Premiär för CO-laserlösning på Formnext

EOS lanserar FDR-teknologi för bearbetning av polymerer, vilken öppnar upp för nya möjligheter inom serieproduktion. 

Teknikleverantören lanserar FDR-teknologin på Formnextmässan i Frankfurt, vilken pågår just nu. Därmed blir EOS den första leverantören som erbjuder en lösning för pulverbaserad 3D-printing med hjälp av CO-laser.

Metoden gör det möjligt att tillverka mycket fina men ändå robusta delar vars ytor har en hög detaljupplösning och kan skapa väggtjocklekar ner till 0,22 mm. Detta öppnar nya möjligheter inom serietillverkning. 

Den nya FDR-teknologin skiljer sig från EOS tidigare produkter genom att den använder en CO-laser på 50 W. Denna typ av laser ger en ultrafin laserstråle med en fokusdiameter som bara är hälften så stor som med de nuvarande SLS-teknologierna. Det ger möjlighet till helt nya exponeringsparametrar som ger delar med superfin yta.  

Materialet som används är certifierade PA 1101, vilket kan bearbetas i skikttjocklekar på 40 och 60 µm och har både hög slaghållfasthet och brottöjning. Dessutom tillverkas det av förnybara råvaror.  

– I framtiden kommer kunderna utifrån applikationskraven kunna välja mellan å ena sidan den nuvarande EOS P 500-versionen med CO2-laser för hög produktivitet och materialflexibilitet, och å andra sidan den CO-laserbaserade FDR-teknologin för tillverkning av högprecisionskomponenter, säger Tim Rüttermann, vd för EOS polymerdivision. 

Till en början kommer en CO2-laser med en uteffekt på 2x70 W att användas på P 500-plattformen. Med det automatiserbara systemet går det att minimera kostnaderna per del och bearbeta polymermaterialklasserna PA 12, PA 11, PA 6, TPU och andra högprestandapolymerer.

Plattformen öppnar upp för applikationer inom mobilitets- och fordonsindustrin samt inom tillverkning av eletronikkomponenter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095