23948sdkhjf

Spännande forskning för tillverkare av superlegeringar 

En doktorand vid Högskolan Väst har tagit fram en ny verktygsdesign med effektivare kylning för skärverktyg, som kan öka livslängden med 30 procent vid tillverkning av superlegeringar. Något som kan få stor betydelse i flygindustrin. 

Doktoranden Nageswaran Tamil Alagan presenterade i förra veckan sitt forskningsresultat på Högskolan Väst. 

– Målet med mina studier var att se om skärverktygens livslängd kan ökas med hjälp av effektivare kylning. För att undersöka det tog jag fram en ny design på skärverktyget där ytstrukturen utvecklats, säger Nageswaran Tamil Alagan. 

Han har genomfört en rad experiment ädr man testat hur kylningen kan förbättras när man svarvar superlegeringen Alloy 718, genom att använda modifierade skärverktyg och högtryckskylning. 

Tillsammans med Sandvik Coromant har han tagit fram tre olika yttexturer på skärverktyg. 

– Jag har experimenterat med olika texturer på ytskiktet och jämfört dem med vanliga släta skärverktyg. Alla tre ytstrukturerna resulterade i mindre verktygsslitage. Den som gav bäst resultat, Gen II, minskade slitaget med hela 20 till 40 procent, säger Nageswaran Tamil Alagan. 

Forskningsprojektet, Prosam, är finansierat av Västra Götalandsregionen och genomfört i nära samverkan med GKN Aerospace i Trollhättan och Chalmers Tekniska Högskola. 

– Verktygsdesign är ett intressant område att forska vidare om. Därför startar nu ett nytt europeiskt forskningsprojekt, Cryomach, där vi undersöker hur yttexturer på skärverktyg i kombination med kryogen kylning kan bidra till effektiv kylning, säger Nageswaran Tamil Alagan. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112