23948sdkhjf

Industrin backar ytterligare

Senaste publiceringen av Inköpschefsindex tyder på de lägsta nivåerna sedan 2012.

– Aktiviteten i industrin fortsatte att minska för tredje månaden i rad till nivåer vi inte sett sedan 2012 och ännu finns det inga entydiga tecken på en vändning, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Inköpschefsindex (PMI - Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf. PMI-total föll i november till 45,4 från 46,0 i oktober.

Orderingång och sysselsättning bidrog sammantaget med 1,1 indexenheter till nedgången i PMI-total medan delindex för produktion, leveranstider och lager gav ett positivt bidrag med 0,5 indexenheter. Att samtliga delindex exklusive lager befinner sig under 50-strecket för tredje månaden i rad antyder om en svag aktivitet i industrin.

– Produktionsplanerna var en positiv konjunktursignal i november, säger Jörgen Kennemar.

Index för industriföretagens produktionsplaner steg i november till 52,7 men är lägre än genomsnittet för i år. Den avtagande orderingången ökar dock risken för att produktionsplanerna kan revideras ned ytterligare de närmaste månaderna.

– Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser föll till 41,0 i november från 43,4 i oktober. Det är den lägsta nivån sedan februari 2016 och visar på att det svaga pristrycket är utbrett i industrin, vilket på sikt kan vara återhållande på den svenska inflationen, säger Jörgen Kennemar.

Om Inköpschefsindex

Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin publiceras den första bankdagen varje månad kl. 08:30.
Nästa publicering av Inköpschefsindex kommer torsdag den 2 januari 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079