23948sdkhjf

Skellefteå leder nytt batterisamarbete

Ett nytt europeiskt samarbete för att öka kompetensen inom tillverkning av batterier kommer att ledas av Skellefteå kommun. 

Projektet Albatts, en förkortning av "Alliance for Battery Technology, Training and Skills", är ett europeiskt samarbete där totalt 20 organisationer från elva länder deltar. Projektet syftar till att säkerställa att Europa kommer att ha kompetens nog för att kunna vara en konkurrenskraftig aktör inom hållbar batteritillverkning, från cellproduktion till batterisystem i stationära och mobila applikationer.

Albatts kommer att löpa under perioden 2020–2024 och finansieras med fyra miljoner euro genom EU:s program för internationellt samarbete och utbyte inom utbildning, ungdom och idrott, Erasmus+. Skellefteå kommun kommer att stå som projektkoordinator.

– Vi kommer tillsammans att analysera läget på den arbetsmarknad som just nu håller på att formas, identifiera och definiera nya yrkesroller, matcha utbildningsbehoven med existerande kursplaner och utbildningar, samt forma och testa nya utbildningsstrukturer, säger Anders Norberg, projektansvarig vid Skellefteå kommun.

Arbetet kan gälla allt från validering av tidigare kompetens till nytt digitalt utbildningsmaterial och nya sätt att designa kurser och bygga kvalifikationer. Till sin hjälp kommer man att ha en industriell rådgivande styrgrupp leds av ACEA, ett paraplyförbund för den europeiska bilindustrin.

– Skellefteå kommun leder projektet mest därför att vi befinner oss, med Northvolts stora etablering, i stormens öga så att säga. Ny och omskolad kompetens behövs i parti och minut här allra först. Det här blir intressant, säger Anders Norberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094