23948sdkhjf

Siemens i Finspång tar en affär på fem gasturbiner

Svensk gasturbinteknik ska stabilisera det vitryska elnätet.

Fem gasturbiner från Siemens i Finspång ska köras som spetslast och göra det vitryska elnätet flexibelt och stabilt.

Finspång är en tätort i Östergötland. Det är en gammal bruksort med flera större industrier, bland andra Siemens Industrial Turbomachinery, Gränges, Sapa och SSAB.

Siemens ska leverera kraftgenereringsutrustning till två nya kraftverk i Vitryssland. Kund är det statliga kraftbolaget RUE Vitebskenergo.

De nya kraftverken ska tas i drift i anslutning till två befintliga kraftverk i Vitebsk i norra Vitryssland med syfte att skapa ett stabilt och samtidigt flexibelt elnät.

Kraftverken beräknas att tas i drift i slutet på 2021.

Gasturbinerna är konstruerade för att starta snabbt och kan nå full effekt på mindre än 15 minuter.

De beräknas att köras cirka 700 timmar per år och ska fungera som reserv- och balanskraft till framtida vind-, sol- och kärnkraftverk samt till befintliga kraftverk, och därigenom stötta energiomställningen i Vitryssland.

Läs också: Startar utbildning för produktionsteknik i 3D 

– Gasturbinernas flexibilitet och höga verkningsgrad är viktiga faktorer för att kunna realisera detta projekt på ett framgångsrikt sätt, säger Mikhail Luzin, vd för RUE Vitebskenergo, enligt ett pressmeddelande.

Som reserv- och balanskraft kommer de att spela en avgörande roll för att stötta befintliga och framtida kraftverk och för att stärka driftsäkerheten av det vitryska elnätet.

Siemens levererar totalt fem gasturbiner av modell SGT-800 med tillverkning i Finspång och Trollhättan, samt generatorer och annan utrustning till de två kraftverken som tillsammans ska ge en effekt på 250 MW.

– Siemens har ett brett spektrum av energilösningar som hjälper till att optimera energimixen hos våra kunder ute i världen, säger Hans Holmström, vd för Siemens Industrial Turbomachinery.

Läs också: Siemens bygger Sveriges första virtuella kraftverk

– Vi ser fram emot att stödja Vitrysslands arbete för en reducering av koldioxidutsläpp genom att komplettera nätet med våra effektiva och flexibla gasturbinlösningar som ger den tillförlitlighet och stabilitet som landets energisystem behöver, säger Hans Holmström.

Siemens Industrial Turbomachinery förser världen med gasturbiner och gasturbinbaserade lösningar.

Turbinerna används även som drivkällor för kompressorer och pumpar.

Företaget sysselsätter cirka 3 000 personer, merparten på huvudkontoret i Finspång och cirka 120 i Trollhättan.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094