23948sdkhjf

Verkstadsägare åtalas för grovt miljöbrott

Under torsdagen åtalades ägaren till en verkstad utanför Jönköping för grovt miljöbrott, efter att ha förvarat flera rostiga tunnor med farliga tungmetaller och flera hundra liter cyanidhaltigt pulver. 

Bolaget, en förkromningsverkstad, försattes i konkurs i november 2016. Under torsdagen åtalades mannen som ägde bolaget för grovt miljöbrott. 

– Vi fann mängder med omärkta rostiga tunnor, farliga tungmetaller och flera hundra liter cyanidhaltigt pulver. Experter från Nationellt forensiskt centrum arbetade i åtta dagar på platsen för att kartlägga det farliga avfallet. Brottet är grovt eftersom det kunnat få omfattande och bestående skador. Gärningen har varit av särskilt farlig art med ett medvetet risktagande. De bristfälligt förvarade cyanidhaltiga ämnena har förvarats så att de kunnat bilda cyanväte i dödliga doser, säger chefsåklagare Stefan Edwardson i ett pressmeddelande.

De flera tonnen med skadligt material hittades på verkstaden efter att företaget gått i konkurs 2016, och polis samt åklagare har jobbat med ärendet sedan dess. 

Bolaget, en förkromningsverkstad, försattes i konkurs i november 2016. Under torsdagen åtalades mannen som ägde bolaget för grovt miljöbrott. 

– Vi fann mängder med omärkta rostiga tunnor, farliga tungmetaller och flera hundra liter cyanidhaltigt pulver. Experter från Nationellt forensiskt centrum arbetade i åtta dagar på platsen för att kartlägga det farliga avfallet. Brottet är grovt eftersom det kunnat få omfattande och bestående skador. Gärningen har varit av särskilt farlig art med ett medvetet risktagande. De bristfälligt förvarade cyanidhaltiga ämnena har förvarats så att de kunnat bilda cyanväte i dödliga doser, säger chefsåklagare Stefan Edwardson som leder förundersökningen. 

De flera tonnen med skadligt material hittades på verkstaden efter att företaget gått i konkurs 2016, och i januari 2017 inleddes förundersökningen mot den 76-årige mannen som ägt det konkursade verkstadsbolaget. 

– Det här är det största miljöärendet som vår grupp i region Öst har hanterat. När vi var på platsen för provtagning hade vi heltäckande utrustning på oss och andades med syrgas för att kunna vistas i lokalerna. Utanför upprättades olika säkerhetszoner där de provtagna kemikalierna kunde hanteras, säger Josefin Månsson, miljöbrottsutredare, miljöbrottsgruppen Polisen region Öst i ett pressmeddelande. 

I närheten, bara ett par hundra meter bort, av verkstadens lokaler finns skola, bostäder och annan bebyggelse. I närheten rinner även Tabergsån. 

– Mycket stora mängder farligt avfall hittades i lokalens källare, omklädningsrum, kemikalieförråd, ett dolt rum och i en container utomhus. Bland annat påträffades cyanidhaltiga ämnen i större mängder som förvarats på ett okontrollerat och bristfälligt sätt, säger Stefan Edwardson i pressmeddelandet. 

Fler prover väntas fortfarande i området, men enligt en del som gjorts finns tecken på att ämnen läckt ut i marken och vattnet.

– Det är naturligtvis inte bra att föroreningar har läckt ut till Tabergsån, men utspädningseffekten blir stor och vår bedömning är att vattenmiljön och människor inte har kommit till skada, säger David Melle, enhetschef på Miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun.

Verksamheten hade vid kommunens inspektioner blivit påpekade om flera brister under en längre tid, men brister åtgärdades aldrig, och kommunen gjorde inte de uppföljningar som borde gjorts. Enligt Jönköpings kommun berodde detta till stor del på att man inte fick tag på ägaren.

– Trots att verksamhetsutövaren granskades av externa konsulter upptäcktes inte det giftiga avfallet i det dolda rummet. Det är lätt att påstå att vi borde ha avslöjat det här tidigare, men ägaren har enligt vår mening gjort sitt yttersta för att undanhålla information från oss, säger David Melle.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111