23948sdkhjf

Start up-verkstaden som byggde unik räddningsvagn

När Bolidens gruva behövde ett nytt sätt för transport vid bränder och andra olyckor vände de sig till det mångsidiga start up-verkstadsbolaget We-Make i Umeå. Nu är en helt ny typ av räddningsvagn levererad till gruvan.

Bolidens gruva i Skellefteå har en ny räddningsvagn som ska kunna användas vid bränder eller andra olyckor nere i gruvan. Med vagnen kan material, till exempel syrgastuber eller brandslang, transporteras ned i gruvan, och vagnen kan även användas för att transportera upp skadade personer.

Räddningsfordonet har tagits fram av startupbolaget We-Make i Umeå i samarbete med räddningstjänsten i Skellefteå samt gruvnäringen.

– Vi fick höra att Räddningstjänsten i Skellefteå ville ha en lösning på hur man kan evakuera folk ur en gruva. Sedan har vi utvecklat den här utifrån deras spec, säger Anders Körning, vd We-Make.

Sedan starten 2016 har We-Make utvecklat ett antal helt nya produkter utifrån behov de mött, bland annat inom arbetsmiljöområdet, men nu är det dags för nästa fas.

– Nu ska vi få igång produktionen av de produkter vi har först innan vi skapar nya säger Anders Körning. 

Anledningen till räddningstjänstens önskemål var en brand i Kristinebergsgruvan 2013. Anders Körning berättar att just möjligheten att ta ned flera syrgastuber är viktig då det snabbt kan bli syrebrist vid till exempel en brand. 

Vagnen har bekostats av gruvbolagen men är placerad hos räddningstjänsten.
Elmotorerna till drivningen har We-Make köpt in färdiga men i övrigt har de utvecklat och byggt vagnen på egen hand vid sin verkstad i Umeå.

Den färdiga vagnen används nu i Bolidens gruva.

– Den har använts vid flera övningar och räddningstjänsten säger att den har kortat deras insatstid, säger Anders Körning.

Den har dubbla elmotorer och fyrhjulsdrift och en räckvidd på 2 mil med en hastighet på 5 km/h. Om en olycka inträffar finns stor risk att räddningstjänsten möter en rökfylld gruva och därför är vagnen försedd med ett system som känner av var väggar och hinder finns så de inte kör in i något. Vid användning leder en person in vagnen i gruvan, ett par personer kan också stå baktill på vagnen.

Vagnen går även att använda vid räddningsinsatser i tunnlar eller stora industribyggnader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081