23948sdkhjf

Enkät: Stor oro för coronaeffekt inom fordonsindustrin 

Om ingen ljusning syns för Coronasituationen inom några veckor kan konsekvenserna bli omfattande för svensk leverantörs- och fordonsindustri på grund av uteblivna materialleveranser. Det framgår av en enkätundersökning som FKG har gjort. 

Enligt enkäten har 55 procent av de över 100 svarande leverantörsföretagen verksamhet i Kina. Av dem som har tillverkning i Kina är verksamheten oförändrad hos 42 procent efter det kinesiska nyåret, medan 32 procent uppger att de står stilla. Mer än hälften av dem överväger nu att flytta produktionen temporärt eller helt från Kina. 

FKG:s slutsats av enkäten är att om 4–5 veckor kommer de verkliga konsekvenserna av produktionsbortfallet att synliggöras. Detta kommer förmodligen att ske i form av omfattande produktionsstörningar både bland leverantörer och fordonstillverkare med risk för varsel i sin förlängning. 

Risken är även stor även att reservdelsförsörjningen till eftermarknaden kommer att successivt strypas när komponenter till fordonsproduktion kommer att prioriteras eller när kinesiska eftermarknadsleverantörer inte kan producera. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11