23948sdkhjf

FKG: Snabba upp beslut om flexibelt korttidsarbete

Fordonskomponentgruppen vill se ett snabbt politiskt beslut i frågan om korttidsarbete vid konjunktursvängningar. Det framgår av ett debattinlägg i DI.

Det skulle ske med kompetensutveckling som höjer konkurrenskraften i branschen och motverkar varsel och uppsägningar. Samtidigt skulle den industriella omvandlingen av fordonssektorn mot hållbar mobilitet påskyndas, menar branschorganisationen för fordonsindustrins leverantörer i sitt inlägg.

Det finns redan ett skarpt utredningsförslag till ett permanent och mycket flexibelt system för korttidsarbete som både fack och arbetsgivare i stort ställt sig bakom. Men trots politisk enighet och ett muntligt löfte om att det skulle vara ”klubbat och klart” redan i januari har ännu inget hänt, konstaterar Fredrik Sidahl vd för FKG som undertecknat debattinlägget tillsammans med organisationens ordförande, Per-Ewe Wendel.

FKG har gjort en snabbenkät bland medlemsföretagen som visar på betydande problem relaterade enbart till coronautbrottet. Drygt 55 procent svarar att om bekymren fortsätter kommer det att bli varsel i Sverige på grund av materialbrist.

Debattörerna ställer sig bakom det tidigare presenterade förslaget om korttidsarbete i kombination med kompetensutveckling, något som utredaren Anders Ferbe, IF Metall, talat sig varm för i sin utredning ”Ett konkurrenskraftigt system för stöd vid korttidsarbete”.

Det kan vara en effektiv lösning för att möta den industriella transformeringen inom fordonssektorn samt vara en framtidsinvestering. Se i stället hotet som en möjlighet, menar Fredrik Sidahl.

Fordonsindustrin står inför en konjunkturnedgång som accelereras av coronautbrottet. Fordonssektorn står dessutom inför en stor omställning både i produktion och produkt. Därför lyfter återigen FKG frågan om ett flexiblare och stärkt system för korttidsarbete så att företagen är redo för nästa konjunkturuppgång med bibehållen och utbildad personal, säger Fredrik Sidahl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063