23948sdkhjf

Haldex anmäler sin största aktieägare 

Verkstadsföretaget Haldex anmäler sin största aktieägare, den tyska bromssystemstillverkaren Knorr-Bremse, till EU-kommissionens generaldirektorat för konkursens, samt till den brasilianska konkurrensmyndigheten. 

Haldex anser att aktieägaren begränsar konkurrensen i strid med EU-lagstftningen. 

– Det kan verka märkligt att ett bolag har åsikter om vem deras största aktieägare är, men vi kan konstatera att vår nuvarande ägarstruktur försvårar för oss att driva och introducera innovativa lösningar inom bromssystembranschen. Även potentiella investerare är skeptiska till att engagera sig i Haldex på grund av vår största ägare. Vi tror därmed att situationen snedvrider konkurrensen i branschen, säger Haldex styrelseordförande Jörgen Durban. 

2016 blev ZF Group och Knorr-Bremse, Haldex två största konkurrenter, även biolagets två största aktieägare. Under våren 2019 meddelade ZF Group att man hade för avsikt att köpa en konkurrent till Haldex, Wabco. Då anmäldes ZF Group till EU-kommissionen, och bolaget valde att sälja sitt innehav i Haldex. 

Nu vill Haldex få det avgjort om problemet kvarstår, med en av sina största konkurrenter på en relativt smal marknad som sin största aktieäägare. 

– Om EU-kommissionen kommer till samma slutsats som finansmarknaden, nämligen att Knorr-Bremses ägande främst är ett sätt att påverka Haldex utvecklingsmöjligheter negativt, bör kommissionen med stöd av den Europeiska konkurrenslagstiftningen vidta åtgärder, säger Jörgen Durban. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078