23948sdkhjf

Viktig milstolpe för Saab och Gripen F

Saab har utfört det första metallskäret för tvåsitsiga jaktflygplanet Gripen F, vilket markerar en viktig milstolpe i programmet.

Gripen F är under utveckling för det brasilianska flygvapnet (FAB) och delar samma avancerade design och funktioner som Gripen E, men med säte, skärmar och kontroller för en andra besättningsmedlem.

Gripen F har både ett träningsläge för undervisning av en besättningsmedlem och ett läge där de två besättningsmedlemmarna kan dela arbetsbelastningen med olika skärminställningar.

Den första delen tillverkades nyligen på Saabs anläggningar i Linköping och är avsedd för luftkanalsektionen, precis bakom flygplanets cockpit.

Denna milstolpe är viktig för Gripen-projektet eftersom den visar att utvecklingsfasen fortskrider ordentligt. Detta signalerar början på produktionen av tvåsitsflygplanet, Gripen F, säger överste Renato Leite, chef för övervaknings- och kontrollgruppen vid det brasilianska flygvapnet .

Det gemensamma industriprogrammet på Gripen F är mellan Saab och de brasilianska partnerföretagen Embraer, AEL Sistemas, Akaer och Atech. För närvarande arbetar cirka 400 ingenjörer med utvecklingen av Gripen F, främst i Brasilien, och tillverkningen kommer att ske både där och i Sverige.

Mycket effektivt teamarbete bland många engagerade människor, både i Sverige och i Brasilien, banade väg för denna milstolpe på denna nya version av Gripen. Den här typen av milstolpar är speciella stunder på grund av deras sällsynthet och det känns bra, säger Jonas Hjelm, chef för Saab affärsområde Aeronautics.

Brasilien har beställt åtta Gripen F-krigare, från och med 2023.

Gripen F erbjuds också av Saab till Finland för deras kämpeutbytesprogram.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109