23948sdkhjf

Så rustar Europas fordonsindustri för omstart

Europas fordonsfabriker har under några veckor stått helt still, men nu börjar de flesta produktionerna att rulla igen. För att det ska fungera så bra som möjligt har de ledande företagen inom fordonsindustrin skrivit under en uppförandekod. 

Fordonsbranschen är ett ekosystem där en aktörs agerande påverkar många andra. För att underlätta omstarten har branschen, genom leverantörsorganisationen CLEPA och bilindustriföreningen ACEA, nu antagit en gemensam uppförandekod för att lättare kunna återstarta produktionen.

Uppförandekoden har skrivits under av alla medlemmar i CLEPA vilket är över 3 000 företag från leverantörsindustrin, samt alla medlemmar i ACEA, vilket är näst intill alla fordonstillverkare i Europa. Däribland finns både Volvo Cars, Volvo Group, Volkswagen, Scania, Toyota och Fiat.

Vi har pratat med Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen FKG och styrelsemedlem i CLEPA, om hur uppförandekoden ska göra skillnad för omstarten av fordonsindustrin.

Det är första gången vi över huvud taget har en kod gemensamt mellan fordonstillverkarna och leverantörerna i Europa. Det här är en bransch där man slänger klausuler på varandra, och det är ett väldigt hårt företagsklimat mellan leverantörer och fordonstillverkarna, säger Fredrik.

I uppförandekoden beskrivs hur företagen ska hantera uppstarten, bland att står det listat hur man ska tänka kring hälsa och miljö för medarbetarna, men det står även listat hur etiken ska skötas. Till exempel vill uppförandekoden förhindra onödigt tjafs om fakturor och leveranser.

– Vi måste jobba tillsammans, vara transparanta med varandra och ha gemensamma regler om hur vi tänker starta upp våra fabriker.

Fredrik förklarar att uppförandekoden inte är någon lagtext men att den har en väldigt stark kraft eftersom alla är med, och enligt honom är det är ganska skämmigt om man inte följer den.

–Det är över 11 miljoner arbetstillfällen vi pratar om. Det är en stor industri och nu har vi hittat en gemensam kod vilket är fantastiskt. Jag har sysslat med det här i många år och det här har vi inte varit i närhet av förut, avslutar Fredrik.

Här kan du läsa uppförandekoden ”Automotive Industry Code of Business Conduct in view of Covid-19 ” i sin helhet.

Foto: Volvo Cars

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094