23948sdkhjf

Han tog hem guldet i CAD-SM

Under onsdagen tävlade sex deltagare om att ta hem segern i SM i CAD-konstruktion 2020, och under eftermiddagen presenterades vinnaren – Edwin Svensson. Nu står han klar för VM i Shanghai.

SM i CAD-konstruktion 2020 hölls i år digitalt på grund av coronasmittan, och under onsdagen tävlade de sex deltagarna i två tävlingsmoment. Det första momentet gick ut på att rita en hydraulisk klo, och det andra momentet gick ut på att skapa en detaljritning på en mekanisk detalj i klon, och sedan göra en animering på denna.

Förstaplaceringen gick till Edwin Svensson som därmed även går vidare till Yrkes-VM i Shanghai i augusti 2021.

Andraplatsen plockades hem av William Winsth och därmed har han fått en plats i Yrkes-EM i Österike i januari 2021. Tredjeplatsen gick till Jesper Nordström.

– Det finns så otroligt många talangfulla ungdomar i Sverige. Idag har vi träffat sex av dem. De visar prov på stor professionalitet och mognad när de snabbt ställer om till rådande förutsättningar, säger Leila Khammari, ansvarig för SM i CAD-konstruktion 2020, till Verkstäderna.

Tävlingen har bestått av tre delar och idag hölls finalen. Första delen var en utslagstävling där samtliga skolor i Sverige som erbjuder det Industritekniska programmet eller Teknikprogrammet blev inbjudna att delta. Där fick de rita en cykeltrampa. I andra momentet, regionfinalen, fick deltagarna cadda en hålslagare.

Från början var 300 elever med och tävlade, varav 45 var tjejer, vilket Leila tycker är väldigt roligt.

– Det är superviktigt att visa för ungdomar hur viktigt det är att våga vara bra, vilket man ju gör i tävlingssammanhang. Under dagen fick vi även bevis för att chansen till jobb ökar med deltagande i Industrins yrkestävlingar på meritlistan, säger Leila.

Det Leila syftar på, är något som Jesper Nordtröm, som kom på tredjeplats, berättade i en intervju strax innan resultatet skulle presenteras.

– Tack vare att jag gick vidare till final blev jag erbjuden jobb på Volvo som caddare, berättade Jesper.

Deltagarna i finalen var:

Albin Hansson från Curt Nicolin Gymnasium
Gustav Johansson från Göranssonska skolan
Oskar Perers från Falu frigymnasium
Edwin Svensson från Berzeliusskolan
William Winsth från Danderyds gymnasium
Jesper Nordström från Klara Teoretiska Gymnasium

SM i CAD-konstruktion anordnas av Skärteknikcentrum Sverige SKTC, IF Metall, Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141