23948sdkhjf

Allt fler kvinnor i konsultbolagens styrelser

För sjätte året i rad har Cinode tagit del av de senaste årsredovisningarna för att granska hur könsfördelningen i konsultbolagen ser ut. Detta år går det se att fyra av tio konsultbolag har minst 40 procent kvinnor i styrelsen, en markant höjning jämfört med tidigare år.

I årets granskning av konsultbolagen går det se att 12 av 50 bolag har minst hälften andel kvinnor i styrelsen, och fyra av tio konsultbolag har minst 40 procent andel kvinnor i styrelserummet. Förra året hade endast sju bolag minst hälften andel kvinnor, och för tre år sen låg motsvarande siffra på tre bolag.

Läs också: Undersökning: Svenskarnas klimatångest har ökat

– Det är väldigt positivt att vi ser många fler kvinnor i styrelserummet nu. Förra året var det drygt tre av tio konsultbolag som hade minst 40 procent kvinnor i styrelsen. Årets siffra visar att branschen är på rätt väg, säger Mattias Loxi, medgrundare av Cinode.

Fyra bolag har en styrelse med fler kvinnor än män, däribland giganten Sweco som har både kvinnlig koncern-vd och Sverige-vd. Här återfinns även Tyréns, HiQ och Empir.

Företag som Frontit, Softronic, B3 Consulting, Atea, Complyit, Sylog och Cybercom, har alla jämställda styrelser.

På medarbetarsidan överlag är det precis förra året fyra konsultbolag som har minst 50 procent kvinnor. Totalt har andelen kvinnor ökat marginellt till 32 procent.

Läs också: Hemarbete under coronavåren har ökat välmåendet

Jämställdhet och att attrahera fler kvinnor står högt på agendan hos många konsultföretag. Men trots flera goda initiativ är färre än var tredje medarbetare kvinna. Positivt är dock att vi ser fler bolag som vi kan titulerar som jämställda konsultföretag, säger Mattias.

Titeln Jämställda konsultbolag, tilldelas de konsultbolag som har 40 till 60 procent andel kvinnor. Detta år har elva konsultföretag lyckats med detta. Förra året var det nio bolag. De som får utmärkelsen i år är:

Influence, BTS Group, Frontit, PlantVision, Trivector, Curamando, Technogarden, Capacent, Tyréns, Norconsult och Beamon People.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109