23948sdkhjf

IF Metall: Utredningen borde samla damm i ett arkiv

Under måndagen la utredningen ”en moderniserad arbetsrätt” om förändringar i Lagen om anställningsskydd fram sitt förslag till regeringen. Det blev ett förslag som flera nu uttrycker sitt missnöje mot. Bland annat IF Metall och Sveriges Ingenjörer.

Utredningens uppdrag har varit att öka flexibiliteten på den svenska arbetsmarknaden, samtidigt som balansen mellan parterna ska bibehållas och skydd mot godtyckliga uppsägningar ska garanteras.

Detta är dock ett uppdrag som både IF Metall och Sveriges Ingenjörer tycker att utredningen har misslyckats med. Enligt IF Metall skulle utredningens förslag innebära en kraftigt försämrad anställningstrygghet.

– Vi förutsätter att förslagen på försämringar aldrig blir verklighet. Den här utredningen hör hemma i ett arkiv där den kan få samla damm. Det är arbetsmarknadens parter som ska göra upp om arbetsrätten utan inblandning från politiker, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä fortsätter:

– Vi i facket är skyldiga våra medlemmar att förhandla fram en lösning som är betydligt bättre än den här. Vi kommer att göra allt vi kan för att få fram en konstruktiv och bra lösning.

Enligt IF Metall innebär utredningens förslag att det kommer blir lättare för arbetsgivarna att välja och vraka mellan de anställda vid uppsägningar, och det blir svårare för anställda att få sin uppsägning ogiltigförklarad.

Även Sveriges Ingenjörer håller med om att förslaget är ett misslyckande.

I klartext leder det till att vi alla kommer att bli provanställda på livstid om utredningens förslag blir verklighet. Utredningen har gått långt över gränsen och lever inte upp till direktivet att upprätthålla maktbalansen mellan parterna, utan den tippas nu kraftigt till arbetsgivarens fördel. Det hotar hela den svenska modellen, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Ett exempel som utredningen föreslår är att samtliga företag, oavsett storlek, ska kunna undanta fem personer från turordningen vid uppsägning. Idag kan två personer undantas och detta endast i företag med upp till 10 anställda.

För att höra hela förslaget går det att lyssna på livesändningen från Regeringskansliet här. I presentationen visar Gudmund Toijer även upp förslaget i text. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156