23948sdkhjf

3D kräver ny design

Fler företag vill börja tillverka produkter med additiv tillverkning, 3D-printning. Vid Trumpfs digitala konferens Intech berättade Erik Schröder vad man bör tänka på. Det är lätt att tänka att produkten tillverkad med 3D ska ha exakt samma design som den alltid haft. 

 Designen kan se helt annorlunda ut än hur vi känner till det från till exempel frästa produkter, säger Erik Schröder.  

Anledningen är att det går att tillverka helt nya geometrier som inte varit tekniskt möjliga med traditionell teknik, det går till exempel att göra håligheter inne i produkter eller strukturer som tidigare fick göras i flera olika delar för att sedan sammanfogas.  

Han anser att man ska arbeta i tre steg när man för över en produkt från traditionell tillverkning till 3D-printning.  

Första steget är att analysera vilka som är de funktionella delarna i produkten. Det andra steget är att bygga en ideal design baserad på dessa funktioner och det tredje steget är att överföra detta till en utskrivbar design genom att ta hänsyn till bland annat hur tunt det går att printa och vilka vinklar som behövs.  

Många fall går det att använda samma metall som används traditionellt till exempel för gjutning men det utvecklas även nya metaller specifikt för additiv tillverkning. Dessutom utvecklas skrivartekniken så att metaller som tidigare varit svåra eller inte ekonomiskt lönsamma numera går att använda. Erik nämner bland annat att ren koppar nu kan användas vilket inte gjorts tidigare.  

 

Varför ska man använda additiv tillverkning? 

—  Finns flera anledningar, det första är att det går att tillverka komplexa detaljer, helt nya geometrier eller integrerade funktioner, förklarar Erik.  

Andra skäl enligt Erik är att även små serier kan snabbt bli ekonomiskt lönsamt. Metoden minskar också efterbearbetning och kortar därför produktionstiden. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078