23948sdkhjf

Behovet av ingenjörer minskar kraftigt

I Teknikföretagens senaste konjunkturbarometer redovisas dystra siffror för Sveriges ingenjörer. Undersökningen visar nämligen att behovet av ingenjörer minskar stort i takt med coronapandemins.

Teknikföretagens Konjunkturbaromter för andra kvartalet 2020 omfattar bedömningar från 501 företaget, och visar att andelen företag som har behov av ingenjörer har minskat till 13 procent från 31 procent första kvartalet 2020.

I de två ingenjörstunga delbranscherna, maskin-och transportmedelsindustrin, redovisar den sistnämnda en remarkabel tillbakagång från 24 procent till 3 procent. I maskinindustrin ligger nivån högre men minskar samtidigt från 35 procent första kvartalet till 16 procent. En kraftig minskning rapporterar ocskå leverantörer till fordonsindustrin.

En delbransch med fortsatt högt behov av ingenjörer om än lägre än föregående kvartal, är instrumentindustrin där bland annat delar av medicinteknik återfinns. Medicinteknik har till skillnad från andra delbranscher ett förhållandevis gott affärsläge och därmed behov av ingenjörer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094