23948sdkhjf

Saab startar produktion i Brasilien

Nu startar Saabs första anläggning för tillverkning av Gripen E/F utanför Sverige sin produktion. Anläggningen ligger i São Bernardo do Campo, Brasilien, och kommer att tillverka delar till Gripen.

Läs också: Saab beställer AR-lösning från svenskt bolag

2014 tecknade Saab ett avtal med den brasilianska regeringen om utveckling och produktion av 36 Gripen E/F-flygplan. I september förra året levererades det första brasilianska Gripen E-flygplanet in i flygtestprogrammet. Nu uppnås ytterligare en milstolpe när Gripen-produktionen startar i São Bernardo do Campo, i São Paulo i Brasilien.

Anläggningen i São Bernardo do Campo kommer att tillverka delar till Gripen, som sedan levereras för slutmontering till Saab i Linköping och Embraers fabrik i Gavião Peixoto.

Stjärtkonen och framkroppen till den ensitsiga versionen av Gripen är de första delarna som börjar produceras vid anläggningen. Därefter kommer luftbromsarna, bakkroppen, vingboxen och framkroppen till den tvåsitsiga versionen också att tillverkas där.

– Det här är en del av tekniköverföringsprogrammet inom Gripen-projektet. Vi har genomfört en teoretisk och praktisk utbildning på arbetsplatsen av brasilianska ingenjörer och montörer i Linköping, och därmed kan vi nu etablera en avancerad produktionslinje i São Bernardo do Campo, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

För närvarande har Saab mer än 70 medarbetare vid anläggningen i São Bernardo do Campo, varav hälften deltar eller har deltagit i tekniköverföringsprogrammet i Sverige. En del av dessa medarbetare har redan avslutat utbildningen och har återvänt till Brasilien för att inleda produktionen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125