23948sdkhjf

Bekräftat: 5 000 varslas hos Scania

I början av juni rapporterade vi att Scania börjat planera för stora personalnedskärningar, och nu står det bekräftat. Varslen blir av och i Sverige berörs 1 000 personer.

I juni blev det känt att coronakrisen påverkat Scania så pass mycket att diskussioner med de fackliga organisationerna om varsel på 5 000 personer påbörjades. Scanias vd Henrik Henriksson meddelade även då att varslet skulle beröra 1 000 tjänstemannapositioner vid huvudkontoret i Södertälje.

– Vi bedömer att det kommer att dröja lång tid innan marknadsefterfrågan är tillbaka på samma nivåer som före coronakrisens utbrott och måste anpassa hela organisationen till den nya situationen redan under detta år. Det handlar om företagsövergripande åtgärder och varsel är inte uteslutet, uppgav Henrik.

Nu rapporterar SVT att Henrik bekräftat att varslen kommer bli av, och planen om uppdelningen återstår – 1 000 anställda kommer att förlora jobbet i Sverige. Detta trots att Scania påbörjat sin produktion igen efter tvärstoppen i våras. Vissa har dessutom redan varslats.

Att bedöma de långsiktiga effekterna av krisen är svårt och det kommer att dröja innan efterfrågan når samma nivåer som före krisen. Mot bakgrund av detta och för att säkerställa ett fortsatt lönsamt Scania som kan bidra till att driva omställningen mot ett hållbart transportsystem pågår nu ett intensivt och omfattande arbete med att anpassa Scanias kostnadsstruktur mer långsiktigt, säger Henrik till SVT.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.172