23948sdkhjf

De hjälper Saabs robotar att kommunicera - under vatten

AI-forskare vid Örebro universitet har samarbetat med Saab för att lära robotar att kommunicera och arbeta tillsammans under vatten.

För Saab Dynamics är målsättningen att utveckla en AI som gör robotar mer självständiga och bättre på att samarbeta. Tekniken ska kunna användas för att exempelvis samordna flottor av undervattensrobotar.

Projektet som sker inom ramarna för AI.MEE-projektet Corob har enligt Göran Backlund, ansvarig för teknikledning och teknikstrategi på Saab Dynamics, fått en kickstart.

Att jobba med robotar under havsytan är både dyrt och komplicerat. I stället har forskare på Örebro universitet byggt upp ett enklare scenario på land.

 – Det gör att vi till en ganska låg kostnad kan börja titta på grundfrågeställningarna i samarbetande farkoster.   

Projektet är ett samarbete mellan Örebro universitet, Alfred Nobel Science Park, Region Örebro län och SAAB, med finansiering av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

AI.MEE-projektet
AI.MEE är en öppen testbädd för företag i Örebroregionen, där de kan utveckla och testa nya tekniska lösningar – tillsammans med framstående AI-forskare vid Örebro universitets forskningsmiljö AASS (Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem).

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125