23948sdkhjf

ABB visar upp framtidens fordonsmålning

Nu har ABB laserat sin nya PixelPaint-lösning för fordonsmålning. PixelPaint använder sig av en bläckstråle för att eliminera översprutning, vilket ska säkerställa att tvåtonig färg kan appliceras på en gång, utan maskering och avmaskering.

Att millenniegenerationen driver en efterfrågan på större individualisering har medför ett ökat behov av anpassade färgscheman för fordon. Därför har ABB lanserat nya PixelPaint.

– I dagens väldigt konkurrenskraftiga marknad för fordonstillverkning behöver fordonstillverkare lösningar som kan hjälpa dem att förbättra sin flexibilitet, effektivitet och priskonkurrens samtidigt som man levererar en färgfinish i hög kvalitet inklusive individanpassade val, säger Michael Larsson, chef för Automotive OEM hos ABB Robotics.

Applicering av två färger eller anpassade designer på en kaross har tidigare varit en både tidskrävande och arbetsintensiv process. Detta eftersom det krävt att fordonet behöver gå igenom målningslinan två gånger. Då endast 70 till 80 procent av färgen appliceras på karossens yta slösas dessutom betydande mängder av färg bort.

Detta är problem som nya PixelPaint ska lösa.

PixelPaint innehåller ett bläckstrålehuvud, ett paket för doseringskontroll och programmeringsmjukvaran RobotStudio för applikationer med tvåtonig färg och dekorativa färgapplikationer.


Foto: ABB

– Med PixelPaint appliceras 100 procent av färgen på karossens yta så att det inte blir någon översprutning. Det minskar inte bara driftkostnaderna och förbättrar miljöpåverkan genom att säkerställa att ingen färg går till spillo, utan eliminerar också processen för maskering och avmaskering av varje bil, säger Michael.

PixelPaint finns tillgänglig som en cell som använder sig av två ABB IRB 5500-robotar. Tekniken för att undvika översprutning applicerar färg direkt på den avsedda ytan genom att använda tryckmunstyckshuvudet istället för att använda en vanlig sprayflaska. Att ett färgjobb utan behov av maskering eller avmaskering kan utföras i ett enda pass, minskar dessutom cykeltiderna med cirka 50 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078