23948sdkhjf

Transportjätten bygger nytt teknologicenter i Sverige

Driv- och kontrollsystemsföretaget Bombardier har beslutat att förlägga ett globalt innovationscenter för järnväg och e-mobilitet i Västerås.

Därmed utökar de sin anläggning med ett toppmodernt test- och teknologicenter för e-mobilitet med fokus på att utveckla nästa generations elektriska drivsystem för framtidens gröna transporter. Partners inom industrin, akademin och offentliga aktörer välkomnas till samarbete i nätverk, under ett och samma tak.

- Sverige är den perfekta platsen för utvecklingen av nästa generations energieffektiva elektriska drivsystem för att möjliggöra rena transporter inom järnvägs- och fordonsindustrin,  kommenterar Danny Di Perna, President, Bombardier transportation.

- Det görs snabba framsteg i transportsektorn för renare transporter och innovation måste prioriteras inom flera sektorer. I nära samarbete med industriella och akademiska samarbetspartners och startups kommer vi att kunna korsbefrukta idéer och hitta nya affärsmöjligheter. Lanseringen av vårt globala innovationscenter i Västerås är en viktig milstolpe för Bombardier i Sverige, säger Annika Svanström, vd Bombardier transportation Sweden.

Även näringslivsminister Ibrahim Baylan ser positivt på beskedet:

- Elektrifiering av transporter kommer vara avgörande för att minska våra utsläpp. Det är glädjande att Bombardier transportation väljer Västerås för att etablera sitt globala innovationscenter för e-mobilitet som dessutom ska vara öppet för partners. Det bygger vidare på Sverige som ett av världens mest innovativa länder med en stark tradition av samverkan mellan näringsliv, akademi och det offentliga, säger han.

Grannen Northvolt vill gärna samarbeta.

- Bombardier transportations test- och teknologicenter är ett viktigt tillskott till det växande ekosystemet för e-mobilitet i Sverige. Vi ser fram emot att ha centret som granne till oss på Northvolt labs i Västerås och är angelägna om att utforska de stora möjligheterna till samarbete inom testning, att attrahera talanger och att ytterligare utöka Mälardalens ambitioner som världsledande region inom elektrifiering, säger Peter Carlsson, Northvolts vd och medgrundare.

För att påskynda innovationscentrets lansering kommer Bombardiers medarbetare i Västerås inom drivsystemsutveckling och valideringstestning att koncentreras under ett och samma tak genom att ingenjörskontoren flyttar ihop med tillverkningsanläggningen i Finnslätten i Västerås i anslutning till bland andra Northvolt och ABB.

Initiativet går i linje med regionens planer på att utveckla den lokala industrin, stärka kompetensförsörjningen och rusta transport- och mobilitetsmarknaden för framtidens behov.

Det första spadtaget för de nya byggnaderna sker under våren 2021 och det nya teknikcentrets invigning planeras till 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093