23948sdkhjf

De ratar Januaripartiernas förslag: ”Positiva utvecklingen bromsas”

Regeringens, Centerpartiets och Liberalernas nya förslag rörande miljöbilar kommer enligt BIL Sweden få negativa konsekvenser för fordonsmarknaden i Sverige. Bland annat spår organisationen att marknaden för miljövänliga personbilar kommer minska med 12 procent.

Några som är missnöjda med Januaripartiernas förslag till budgeten rörande lätta fordon är branschorganisationen BIL Sweden. De förslag som BIL Sweden anmärker på är följande fyra förändringar som ska träda i kraft under 2021:

  • Slopandet av den tillfälliga nedsättningen av förmånsvärdet för samtliga miljöbilar.
  • Generell höjning av förmånsvärdena.
  • Förändringarna i Bonus-malussystemet.
  • Återbetalningskrav av bonusen för första ägaren vid export inom fem år.

– Flera av Januaripartiernas förslag i budgeten bedömer vi är bra för den omställning som fordonsindustrin gör, bland annat satsningarna på laddinfrastruktur, reduktionsplikten och satsningarna på forskning. Däremot är vi bekymrade över förändringar som föreslås för lätta fordon eftersom de nu riskerar att bromsa upp den positiva utveckling vi har för laddbara bilar och därmed försena klimatomställningen, säger Mattias Bergman, vd på BIL Sweden.

För att belysa problemen med de nya förslagen presenterar BIL Sweden nu en konsekvensanalys där organisationen beskriver hur de tror att marknaden kommer påverkas av förändringarna. Bland annat spår de att totalmarknaden för personbilar kommer se en nedgång mellan 10-12 procent för 2021 i jämförelse om man skulle behålla dagens system.

– Det som också bekymrar oss är att den fina utveckling vi sett vad gäller laddbara bilar nu kommer att bromsa in. Vår tidigare prognos hade en andel laddbara bilar på cirka 40 procent för 2021, men nu riskerar andelen laddbara att stanna upp på årets förväntade nivå, cirka 30 procent och öka svagt 2022. Detta är mycket olyckligt eftersom det försenar omställningen och försvårar möjligheten att nå våra gemensamma klimatmål, fortsätter Mattias.

Enligt förslagen ska den tillfälliga nedsättningen av förmånsvärdet för miljöbilar försvinna från den 1 januari 2021. Sedan planeras ett förslag om att höja förmånsvärden för bilar som registreras från och med 1 juli nästa år.

– Förmånssystemet, tillsammans med den tillfälliga nedsättningen av förmånsvärdet för elbilar och laddhybrider, har blivit en viktig prispressare och bidragit till att fler kunnat köpa laddbara bilar. Det har blivit en viktig inkörsport för elektrifieringen av fordonsflottan. En risk med en höjd förmånsbeskattning är att många kommer att välja bort förmånsbil för att istället välja en äldre bil, avslutar Mattias.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079